Svjetsko filmsko srednjoškolsko stvaralaštvo u Karlovcu

07.09.2021.

12:26

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT/Hina

Kino na otvorenom, Karlovac

Kino na otvorenom, Karlovac

Foto: Filmska revije mladeži / Four River Film Festivala

U suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac danas počinje 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival koji će trajati do 11. rujna 2021. u Karlovcu. Ove godine prijavljeno je čak 1.415 filmova.

Four River Film Festival međunarodna je inačica festivala namijenjena srednjoškolskom filmu, a detalje o programu doznali smo od Ksenije Sanković iz Kinokluba Karlovac i  Sanje Zanki Pejić iz Hrvatskog filmskog saveza, koje su se video pozivom uključile u emisiju Dobro jutro, Hrvatska:

84 filma bit će prikazano u službenoj konkurenciji, za koju je konkuriralo 1415 filmova iz 50 zemalja. 


- Tako veliki broj prijava pokazuje da domaći i strani mladi filmski autori iz godine u godinu Reviju i Festival doživljavaju kao zaista bitnu platformu za prikazivanje svog rada. Tu žele biti, čak iako se prošle i ove godine nisu mogli fizički ugostiti, rekla je voditeljica obrazovnih i revijskih programa Sanja Zanki Pejić.


Navela je da će projekcije u živo biti samo za karlovačke srednjoškolce, ali će se prenositi putem live streama, kao i program otvaranja i zatvaranja manifestacije, te radionice.


- Svi filmovi iz službene konkurencije bit će dostupni i na web stranici HFS-a, rekla je.


O filmovima će suditi ocjenjivački sud u sastavu: producentica Animafesta Zagreb Matea Milić, montažer Hrvoje Mršić i redatelj Nemanja Ćeranić.


Uoči svake službene projekcije bit će prezentirane partnerske organizacije, festivali i radionice u Hrvatskoj i svijetu, kako za srednjoškolsku publiku tako i za njihove mentore. Ove godine će biti predstavljeni European Film Factory, Mreža mladih Hrvatske, Her International Film Festival (HERIFF) i Ženska grupa Karlovac Korak.


Festival otvara film "Murina"


Voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković najavila je da će Festival na Foginovom kupalištu u Karlovcu večeras u 20 sati otvoriti projekcija filma "Murina", dugometražnog prvijenca redateljice Antonete Alamat Kusijanović koji je na Cannesu nagrađen Zlatnom kamerom kao najbolji debitantski film.


U srijedu, također na Foginovom kupalištu, prikazat će se domaći dokumentarac "Ljubav oko svijeta", Anđele i Davora Rostuhara.


Na gradskom kupalištu u Ozlju u četvrtak će biti prikazan film "Lihvar" mladog redatelja Nemanje Ćeranića.


U petak, u Dnevnom boravku na rijeci Mrežnici, bit će prikazan film "Povjerenje"W, dugometražni prvijenac u režiji Matije Benića koji je svoju premijeru imao na Pula film festivalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!