Svo bogatstvo narodnog ruha Slavonije

27.07.2020.

17:26

Autor: Hrvoje Đurašin/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

U Muzeju Đakovštine otvorena je izložba "Izbor iz etno građe velečasnog Mate Kneževića". Zbirka župnika iz Gradišta postala je zaštićeno kulturno materijalno dobro.
U Muzeju Đakovštine otvorena je izložba "Izbor iz etno građe velečasnog Mate Kneževića", župnika iz Gradišta, koji cijeli život skuplja narodno ruho. Njegova zbirka postala je zaštićeno kulturno materijalno dobro.

Velečasni Mato Knežević rođen je u Vrpolju prije šezdeset godina, u tradicionalnoj šokačkoj obitelji, odakle i dolazi njegova ljubav prema tradicijskom ruhu, ali i baštini. Vlasnik je naše najveće privatne zbirke šokačkog ruha i etno predmeta.

Na njoj mu zavide mnogi etnolozi jer ima oko šest tisuća "starinskih predmeta". Rubenini, oplećcima i maramama vlastitim je rukama vratio uporabnu vrijednost, jer vješt je u šivanju, poznaje davne mustre, vlada iglom i koncem te zna kako predmete rekonstruirati i restaurirati.

- Taj naš narod, te naše bake, njihovi sinovi i muževi koji su to htjeli da se ima.To je jedna takva kreativnost. Ja se usudim kazati, te naše bake, te naše žene su bile vrlo inteligentne. Nisu znale pisati ni računati,ali kad je igla i konac,to je bila inteligentnost do savršenstva, govori Mato Knežević, župnik Župe sv. Franje Asiškog iz Gradišta.

Popisana je samo petina predmeta koji su zaštićeno kulturno dobro. Velečasni također vješto restaurira i konzervira stari šokački namještaj. Ističe da se ti predmeti moraju negdje i spremiti.

U Muzeju Đakovštine, bez obzira na to što su odgođeni Đakovački vezovi, nisu dopustili da tako vrijedna izložba ne ugleda svjetlo dana.

- Ova će izložba u malom pokazati bogatstvo narodnog ruha Slavonije, pogotovo ovog dijela Šokadije, naglašava mr.sc. Borislav Bijelić, ravnatelj Muzeja Đakovštine.

Velečasni Knežević ističe da nema sela, zaboravljenih sobičaka i tavana koje nije obišao te da u zbirci ima sve što se može imati. U Vrpolju je već kupio kuću za svoj etnomuzej i zbirku 150-ljetne tradicijske kulturne baštine. Ostavlja je da se svi upoznaju s bogatstvom tradicijskog ruha i predmeta Slavonije i Baranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!