16:36 / 23.05.2019.

Autor: Karolina Lisak Vidović/V.M./HRT

T. S. Eliot: populist među elitistima

Tomislav Brlek

Tomislav Brlek

Foto: - / -

Kakve veze 'Pusta zemlja' ima s glazbom i zbog čega su Eliotovu poemu prozvali halucinantnom polifonijom koja nas vodi od Veda do Walta Whitmana? Na ta i druga pitanja odgovore smo potražili uz 'nadpitanje': 'Što je klasik?'.
Kakve veze 'Pusta zemlja' ima s glazbom i zbog čega su Eliotovu poemu prozvali halucinantnom polifonijom koja nas vodi od Veda do Walta Whitmana? Na ta i druga pitanja odgovore smo potražili uz 'nadpitanje' – 'Što je klasik?'.

Zbog čega je Thomas Stearns Eliot žudio da njegova publika bude nepismena? Zašto mu je zvuk bio važniji od smisla? Zašto svaka dobra poezija mora biti u stanju komunicirati i prije nego što bude shvaćena? Zašto shvaćanje dolazi uvijek kasnije i nikad nije konačno?

Sve to i još ponešto doznali smo u emisiji 'Što je klasik?' u kojoj su o Eliotovu djelu govorili prof. Tomislav Brlek, pjesnikinja Ana Brnardić i komparatist književnosti Matija Štahan.

Pogledajte uvodnu reportažu iz emisije 'Što je klasik?' u kojoj govori Matija Štahan, a cijelu emisiju prikazujemo na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!