Tajne potonulog jedrenjaka punog staklenih perlica

29.06.2022.

20:36

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/D.M./HRT

Podvodne fotografije broda

Podvodne fotografije broda

Foto: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju / Zadar

Nastavljaju se podvodna arheološka istraživanja jedrenjaka potonulog kod rta Franina blizu Premanture, na samom jugu istarskog poluotoka. Premda su arheolozi otkrili samo manji njegov dio, već se zna da je riječ o jedinstvenom nalazu jer su drveni ostaci broda iznimo dobro očuvani, što je velika rijetkost. Pretpostavlja se da je brod potonuo početkom 17. stoljeća, a njegovu bi tajnu trebali otkriti arheolozi.

Istraživanja 20 metara pod površinom mora nisu nimalo jednostavna. Arheolozi na toj dubini mogu boraviti najviše pola sata. Velikim sisaljkama usisava se stoljećima taložen sediment. Skuplja se u vreće i zatim podiže na brod. Taj će se sediment zatim pomno pregledati, no iskusno oko već na prvu prepoznaje važan nalaz.

- To su perlice, ovo je jedan mali fragment od plave perlice. Imamo raznih boja smaragdnih, crvenih, sa crtama, prozirnih, ljubičastih, objašnjava Roko Surić, podvodni arheolog iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar.

Usisali su arheolozi kubike sedimenta. I tek zagrebli po površini ovoga vrijednog nalaza. Zasad su otkrili desetak četvornih metara iznimno dobro očuvane brodske konstrukcije. Pretpostavljaju da je riječ o trgovačkom brodu dugačkom 30 metara koji je prevozio zanimljiv teret.

- Znamo da je prevozio teret tih staklenih perlica, staklenih crvenih zdjelica kojima se ne zna podrijetlo ali možda je orijentalno. I ima dosta posuđa koje ne pripada proizvodnom krugu sjevernog Jadrana. Tako da je brod sigurno bio na udaljenim plovidbama, kaže voditelj istraživanja docent Luka Bekić.

Otkrivena su i tri različita željezna topa. Na dnu mora zaštitit će se eksperimentalnom metodom, najavljuje konzervatorica Zdenka Vrgoč. Top će 'povezati' s aluminijem koji će na sebe vezati koroziju i sačuvati željezo.

Da bi se otkrila tajna ovoga jedrenjaka, trebat će još nekoliko godina istraživanja. Tada će ga uz koncesijsku naknadu moći posjetiti i ronioci jer je nalaz registrirano kulturno dobro.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!