19:42 / 16.10.2018.

Autor: V.M./M.P.J./HRT

Tajne saksofona

-

-

Foto: - / -

Iako se smatra simbolom jazza, saksofon nije lako ušao u jazz glazbu, a da je zastupljen i u suvremenoj ozbiljnoj glazbi, potvrdio je, pak, zagrebački Kongres saksofonista održan ljetos.
Iako se smatra simbolom jazza, saksofon nije lako ušao u jazz glazbu. U Francuskoj ga je konstruirao Adolph Sax sredinom 19. stoljeća.

Veliki glazbenik i graditelj instrumenata bavio se klarinetima i flautama, no tragao je za nečim što će u velikom simfonijskom ansamblu popuniti prostor između drvenih i limenih puhaćih instrumenata.

Odmah su ga zamijetili i veliki skladatelji poput Hectora Berlioza, Gioachina Rossinija i Richarda Straussa, ali saksofon se u simfonijskim orkestrima nije udomaćio i ondje gostuje uglavnom u izvođenju solo dionica.

Svjetsku afirmaciju i slavu taj instrument stječe u prvim dekadama 20. stoljeća kada postaje neizostavni instrument jazz glazbe, odakle se širi po cijelom svijetu.

Najpoznatiji svjetski saksofonisti prije svega su jazzisti, od Charlieja Parkera, Lestera Younga i Dextera Gordona do Johna Coltranea, Archieja Sheppa, Sonnyja Rollinsa, Pharoaha Sandersa, Ornettea Colemana i današnjih zvijezda, kao što su Jan Garbarek, James Carter ili pak Victor Goines i Branford Marsalis.

Da je zastupljen i u suvremenoj ozbiljnoj glazbi, potvrdio je Svjetski kongres saksofonista održan u srpnju ove godine u Zagrebu. Tako je u Zagreb pristiglo 1.500 saksofonista iz cijeloga svijeta koji su okupirali ne samo Muzičku akademiju nego i dobar dio grada, jer gotovo da nije bilo javnog prostora gdje se nije sviralo.

U drugom tjednu srpnja 2018. Zagreb je bio grad saksofona. Pogledajte uvodni minute emisije Svijet jazza koju u cijelosti možete pogledati na multimedijskoj usluzi HRTi te pratiti na Facebooku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!