Teatar OZ - kazalište u 26 kvadrata

02.12.2022.

20:54

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/A.P.C./HRT

Teatar OZ u Brseču, među najmanjim kazalištima na svijetu

Teatar OZ u Brseču, među najmanjim kazalištima na svijetu

Foto: HTV / HRT

Grad na Kvarneru, smješten na liticima visokima gotovo 160 metara, krije jedno od najmanjih kazališta na svijetu. Kazalište se smjestilo u Brseču, a u prostor od samo 26 kvadrata stalo je sve - pozornica, gledalište - čak i atelje puhačkih glazbala.


Utihnula je jesen brsečke ulice. No, odnekud dopire zvuk saksofona. Dolazi iza najšarenijih vrata u gradu. A ona vode u jedno od najmanjih kazališta na svijetu. Priprema se nova predstava. Spajat će glazbu i glazbene instrumente kao dio scenografije.


- Naša publika su djeca od 3 do 9 godina, i oni su najbolja publika, jer nema zakulisnih igara, laži. Samo istina, koja malo zna i pogoditi, ali oni još ne znaju sakriti emocije i od djece možete dobiti jako puno, kaže Toni Železnik, pokretač Teatra Oz.


Teatar OZ plod je rada Tonija i njegove supruge Mihaele. Pronašli su recept kako da kazalište živi u samo 26 kvadrata.


- Mi radimo najmanje kazalište na svijetu kao jedan projekt gdje zapravo pokazujemo da kazalište čine glumac i publika, da je sve drugo nebitno. Bitno je ne biti limitiran idejom. Vi zapravo u tih dvadesetak kvadrata možete napraviti sve, dočarati ono pravo, iskonsko kazalište kakvo je nekoć bilo, kaže Toni Železnik.Otvorio je taj mali prostor vrata brojnim umjetnicima, dramskim, likovnim, glazbenim. A u njemu je čak i prostor za popravak puhačkih glazbala.


- Slučajno sam i to počeo raditi kada se jedan majstor iz Njemačke požalio da nema kome prenijeti znanje. Slučajno sam se našao na tom mjestu, i eto, tako je počelo, priča pokretač malenog kazališta.


Jer, bitno je, kaže, znati pustiti mašti na volju jer onda se mogu ispričati neke od najljepših priča.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!