Tečaj za kritičare

28.01.2021.

13:58

Autor: HRT

HNK Rijeka

HNK Rijeka

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Homo theatralis novi je program Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa. U četiri online ciklusa ugledni članovi društva pokušat će osposobiti polaznike da kritički razmišljaju, propituju, gledaju, slušaju i na kraju pišu. Nimalo lak zadatak, no nužan pokušaj u društvu gotovo potpuno lišenog argumentiranoga znalačkog kritičkog govora.

Često sami sebe nazivamo nacijom od 4 milijuna nogometnih trenera pa se čini da nam kritike ne manjka, no znamo li kvalitetno kritizirati, zapitali su se kazališni kritičari te pozvali sve zainteresirane na online predavanja i radionice za koje prethodno stečeno znanje nije preduvjet.


- Dovoljno je ili da vas zanimaju te teme ili da ste gledali bar jednu predstavu, a možda baš ne mora ni jednu... Nitko sretniji od mene ako će poslije browsat po YouTubeu ili gdje već mogu, kaže kazališni kritičar Igor Ružić.

Anđela Vidović, također kazališna kritičarka, napominje da u vremenu sveopće buke ne znamo komu možemo vjerovati.


- Ova radionica uči polaznike da postoji jedan drukčiji svijet u kojem možemo jasno, argumentirano, hrabro pisati o onome što mislimo, smatra Vidović.


Pisati nije dovoljno, treba i sanjati. Uz teme stilistike, teorije argumentacije i dekonstrukcije teksta te proučavanje Hemingwaya, Čehova i Bukowskog, predavat će se i o važnosti sanjarenja prema Freudu.


- Kazalište je umjetnost snova. To znači da kad govorimo o kazalištu, govorimo o snu u snu u snu koji nam govori istinu. Već iz te temeljne pozicije kazališta kao barijere koja se odnosi nemogućnost dodira, mogućnost ostvarenja snova, dolazi do te teme koja je vezana uz sanjarenje, govori dr. art. Mira Muhoberac, kazališna kritičarka i dramaturginja.

Literatura

Literatura

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

I proučavanje pokreta zahtijeva vješto postavljanje pitanja, ističe kritičarka plesnih predstava Ivana Slunjski.


- Kakvu zapravo plesnu kritiku zahtjeva post-plesna, post-internetska i post-pandemijska umjetnost? Naravno da će brojna pitanja neće ostati neodgovorena, ali tu smo da ih postavljamo i potaknemo ljude da promišljaju širi kontekst, napominje Ivana Slunjski.


Informacije o prijavi možete naći na stranicama Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa. Put do certifikata kazališnog kritičara posve je besplatan, ali vrlo poučan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!