Tehnički muzej zaključuje ovoljetni program filmova posvećen radništvu

24.09.2021.

10:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Tehnički muzej zaključuje ovoljetni program filmova posvećen radništvu

Tehnički muzej zaključuje ovoljetni program filmova posvećen radništvu

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Posljednja projekcija u sklopu događanja "Filmski program u Tehničkom, koje donosi projekcije kratkometražnih dokumentarnih filmova i razgovore na temu industrije, rada i radništva, održat će se u subotu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Taj "mini festival', koji je počeo 11. rujna, osmišljen je s ciljem kritičkog promišljanja industrijske prošlosti i postindustrijske sadašnjosti te njihovih društvenih konzekvenci, a održavat će se jednom godišnje u ljetnim mjesecima.

Za program su odabrani filmovi na temu radnica, čiji je broj sukladno državnoj politici uključivanja žena u tržište rada, primarno kroz industriju, od pedesetih godina 20. stoljeća na ovim prostorima rastao,

Kako se podsjeća u najavi ciklusa, to se jače osjetilo tijekom šezdesetih i sedamdesetih, pa je zapošljavanje žena, posebice iz prigradskih i ruralnih područja, uzrokovalo društvene promjene i otvorilo brojna pitanja, poput usklađivanja rada i obiteljskog života žena.

- Bilo da su naručeni od države, poput namjenskih filmova koji su trebali educirati radnice i/ili zaštititi ih od ozljeda na radu, ili da su snimljeni na inicijativu samih autora, filmovi u kojima glavnu ulogu imaju radnice u većoj ili manjoj mjeri prožeti su dominantnim društvenim idealom žene koja je ujedno vrijedna i predana radnica te požrtvovna i brižna majka i supruga, napominje se.

Jedan od filmova u subotnjem programu je kratkometražni dokumentarni film "Moj prvi radni dan" Miroslava Mikuljana iz 1977., koji tematizira postupak zapošljavanja jedne djevojke u Tvornici električnih žarulja i njezin prvi radni dan, tijekom kojeg je starije kolegice uvode u posao.

Prikazat će se i "Treća smjena", dokumentarac Petra Krelje iz 1981. godine, koji je popratio dan u životu radnice tvornice Zvijezda, od prikaza obiteljskog života.

Uz projekcije održat će se razgovor na temu "Automatizacija rada i radni odnosi", na kojem će sudjelovati multimedijalna umjetnica Neli Ružić i kustosica Dragana Modrić, uz moderatoricu Kosjenku Laszlo Klemar.

Neli Ružić u svom video radu "Ana u kojem je glavna protagonistica bivša radnica tvornice Dalmatinka Sinj, referira se na repetitivne, automatizirane pokrete, nastale kao posljedica automatizacije rada, a koje tijelo pamti godinama nakon prestanka rada.

U sklopu razgovora, u kojem će govoriti o svom umjetničkom pristupu temi, prikazat će se i njezin rad "Do konca, koji također tematizira proces/e deindustrijalizacije.

S Draganom Modrić, doktorandicom na Poslijediplomskom doktorskom studiju Humanističke znanosti, razgovarat će se o društvenom kontekstu rada, uključivanju žena u polje rada kroz industriju te utjecaju industrijalizacije (i deindustrijalizacije) na društveni položaj i život žena u ruralnim područjima, s naglaskom na Cetinski kraj.

Iz Tehničkog muzeja napominju kako su teme njenog istraživačkog interesa su društveno angažirane umjetničke prakse, povezivanje i primjena koncepata iz područja teorije filozofije politike u polje umjetnosti, materijalni i nematerijalni aspekti industrijske baštine socijalizma, politike sjećanja industrijskih radnika i modeli reprezentacije industrijske baštine socijalizma u umjetnosti.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!