11:41 / 19.07.2021.

Autor: Antonia Ćosić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Teme koje se na kulturnoj sceni zaobilaze

Sanja Nikčević

Sanja Nikčević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U lipnju u središtu Zagreba otvorena je mala izdavačka kuća i knjižara "Citadela libri" koju vodi naša poznata teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević.

Budući da knjižare baš ne niču kao gljive poslije kiše, ekipu naših Vijesti iz kulture zainteresiralo je novo mjesto knjige u Zagrebu, koje je vrlo brzo prepoznala publika željna ne samo specifičnih naslova nego i predavanja o temama koje se na kulturnoj sceni zaobilaze:

Nakon što je sveučilišna profesorica Sanja Nikčević otišla u mirovinu, uspjela je ostvariti projekt koji je dugo čekala i otvoriti vrata nečeg što je za nju veće od izdavačke kuće.


- To je „Tvrđava knjiga“ koja brani naše pravo na dobro i sveto koje je izbačeno iz suvremenog kanona. Izdavačka kuća je mjesto gdje ćemo objavljivati drame koje afirmiraju neke vrijednosti, a kvalitetne su kao drame, ističe Nikčević.


Iako je naša ekipa bile u knjižari, više se govorilo o teatru jer u novoj knjizi ova doktorica znanosti progovara o predstavama koje su nagrađene, ali ne pobuđuju interes publike te o publici koja iz teatra izlazi zgrožena ili nezadovoljna. Fenomen je to, kaže ona, koji se javlja poslije Drugog svjetskog rata.


- 75 godina umjetnost glavne struje ruši sliku svijeta koja ima smisla, naročito Boga, društvo koje ima ikakvih pozitivnih osobina i društvo kao mjesto sigurnosti, komentira Nikčević.


Kazalište je oduvijek fokus njezina rada, bilo kao sveučilišne profesorice, bilo kao autorice.


- Kazalište je cijelo vrijeme izuzetno važno i sve važne promjene u društvu idu kroz kazalište, dodaje Nikčević.


"Citadela libri" utorkom ima poseban program otvorenih vrata pa drže i predavanja u 19 i 21 sat. Dovoljno da vas potakne da otkrijete jeste li vi u kanonu ili izvan njega?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!