Tenina ljubav prema sirenama

23.12.2021.

08:22

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Tenine sirene

Tenine sirene

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HTV

Mali centar kulture - MICEK brine se o djeci i mladima organizirajući brojne radionice i programe. Tijekom praznika provode besplatne likovne i dramske radionice. Izložba Tene Galović, mlade ilustratorice njeguje posebnu ljubav prema podmorju i sirenama.

Tena Galović dizajnerica je likova u animacijskoj industriji. Mlada i talentirana, Tena je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, a diplomirala u Parizu. Prvu samostalnu izložbu održala je u sklopu programa "Visoki START"u Malom centru kulture - MICEK.

- Ova izložba je nastala u 5.mjesecu prošle godine koji je na ilustracijskoj strani Instagrama poznat kao Mermay odnosno Mermaid - sirena i May - svibanj. I to je internacionalan izazov kojeg je započeo animator Tom Bancroft gdje se svaki dan u mjesecu crtaju sirene, priča Tena Galović.

Tenine ilustracije napravljene su u obliku Pantone primjeraka boja s prepoznatljivim bijelim okvirom, a upravo su boje početna točka iz koje su likovi nastali.

Boja je nešto što inspirira za atmosferu, za osjećaj. Koraljna boja mi je bila nekako jako kraljevska i snažna. I crvena je jako inače dramatična, pa sam napravila jednog jako dramatičnog lika, dok je na primjer zelena tmurna i misteriozna, pa sam napravila misterioznog lika. Sve je nekako, vuče jedno drugo i u biti je povuklo inspiraciju za svaku sliku zasebno, priča Tena.

- Boje ne samo što su vedre i pastelne, nego su i nazivi užasno dražesni, tipa šećerna vata, limunova korica i to je sve nekako jako išlo uz jednu bajkovitu temu sirena koje sam imala u glavi. A razlog zašto sam uzela i temu sirena i predodređeni kolorit je to da se mogu fokusirati na kompozicije, na stilizaciju i na vizualnu naraciju svega. Dakle ovo su na kraju dana studije kompozicije, dodaje.

Tena Galović ostvarila je uspješnu suradnju s Netflixom na jednom dugometražnom filmu. Trenutačno radi za Universal Studio, a planova za nove ilustracije joj ne manjka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!