'Tina Ujevića može se čitati kao Bibliju'

13.11.2020.

17:32

Autor: Anja Cerar/ Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Zagrebački umjetnici prisjetili su se velikog Tina Ujevića u povodu 65. godišnjice njegove smrti.
Zagrebački umjetnici prisjetili su se velikog Tina Ujevića u povodu 65. godišnjice njegove smrti.

Ukleti pjesnik u opreci sa svijetom, ljubavni kanconijeri, utjecaji Matoša, Rimbauda, Baudeleairea, vezani pa slobodni stih avangardnih tendencija - sve je to dio bogatog opusa Augustina Ujevića. Ili, kako se potpisuje od 1921., Tina. Naš legendarni pjesnik i erudit preminuo je prije 65 godina, a jučer su se u Zagrebu slavili njegov život i djelo.

Ujević je bio čest gost zagrebačkih kavana, osobito nekadašnjeg Blata, današnje gostionice Tip Top. Za njegovih posjeta ondje se događao jedinstven ujevićevski teatar.

Na istom mjestu Teatar poezije danas odaje počast Tinu - a ove godine u središtu je ‘Lelek sebra’, njegova prva pjesnička zbirka objavljena u Beogradu prije sto godina.

- Da je Ujević napisao samo to, samo te pjesme, bio bi prvi pjesnik hrvatskoga jezika, ocjenjuje Goran Matović, glumac i ravnatelj Teatra poezije.

Redatelj i scenarist filma ‘Za Tina’, predsjednik DHK-a Zlatko Krilić Tinovu poeziju naziva svevremenom i vanvremenom: To je poezija koja sintetizira klasično i suvremeno. Poezija koja se obraća čovječanstvu u prvom licu, smatra Krilić.

Ujeviću posvećen kratki film ‘Za Tina’, snimljen je u suradnji njegova rodnoga grada Vrgorca, Društva hrvatskih književnika i glumaca zagrebačkog HNK.

- Nama je zapravo svima Tin Ujević upisan u genetski kod tako da je to kao, odmalena, kad se rodiš samo čuješ neke njegove stihove koji te prolijeću, kaže glumica Ksenija Marinković.

- Zapravo se može Tina čitati kao Bibliju, onako, otvoriti neku stranicu i samo to pročitati… Apsolutno je nevjerojatno koliko je taj čovjek toga napisao, koliko je divnih misli izrekao, dodaje glumac Goran Grgić.

Prisutna u školama, kućnim bibliotekama, ali i na ulicama kojima je često šetao, poezija pjesnika u vrhu našeg književnog kanona obilježila je niz naraštaja.

Tin Ujević bio je i politički aktivan, vrlo nekonzistentno. Manje su poznati njegovi prozni tekstovi, kritike, eseji te niz prijevoda.

Ipak, sve to u više od 40 godina stvaralaštva, kao i njegov osebujan boemski način života, neodvojivo je od njegove pjesničke osobnosti - Tin Ujević, kako je i sam pisao, disao je poeziju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!