17:31 / 07.12.2020.

Autor: HRT

Tjedan poljskoga filma na Trećem

Poziv

Poziv

Foto: - / -

U suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu, HRT od 7. prosinca do 12. prosinca u večernjim terminima na Trećem programu prikazuje Tjedan poljskoga filma.
Hrvatska radiotelevizija, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu, od ponedjeljka 7. prosinca do subote 12. prosinca u večernjim terminima na programskom kanalu HRT3 prikazuje Tjedan poljskoga filma.

U okviru Tjedna, gledatelji imaju prigodu vidjeti šest atraktivnih poljskih filmova novijeg datuma proizvodnje. HRT i ovim ciklusom nastavlja redovno upoznavati gledatelje s velikom poljskom kinematografijom.

Podsjetimo i kako je u protekle dvije godine HRT prikazao 30-ak antologijskih poljskih filmova najvažnijih autora poput Andrzeja Wayde, Andrzeja Munka, Jerzyja Kawalerovicza, Jerzyja Skolimowskog i Agnieszke Holland

U tjednu poljskog filma bit će prikazani filmovi Poziv redatelja Woldana Paweła, Zvijezde čiju režiju potpisuje Jan Kidawa-Błoński, Željezni most nastao u režiji Monike Jordan-Młodzianowske, Karski Magdalene Łazarkie, Venecija i Jasminum, oba prema scenariju i u režiji Jana Jakuba Kolskog.

Poziv
Riječ je o kazališnoj predstavi za TV o putu Karola Wojtyłe do svećeništva. Priča započinje Karolovim dolaskom u Krakov na studij poljske filologije na Jagelonskom sveučilištu. Film završava kad kardinal Adam Sapieha Wojtyłu zaredi za svećenika. Radnja filma pokriva razdoblje Drugog svjetskog rata - vrijeme kada budući papa duhovno sazrijeva.


Poziv

U filmu snimljenom 2020. godine glume Pawłowski Józef, Woronowicz Adam, Głowacki Piotr, Stippa Przemysław i drugi. Film je na rasporedu večeras u 21:40.

Zvijezde
Sportski/biografski film govori o Janu Banaśu, slavnom veznom igraču poljske reprezentacije, poljsko-njemačkog podrijetla, čiji je zgoditak omogućio Poljskoj da povede u utakmici protiv Engleske u Chorzówu 1973. godine. Film nudi uzbudljivo iskustvo ljubiteljima nogometa, no ujedno je i dobro ispričana priča o trnovitom putu do slave, o usponima i padovima.


Zvijezde

U ostvarenju iz 2017. glume Mateusz Kosciukiewicz, Wojciech Mecwaldowski, Karolina Szymczak i drugi. Film emitiramo u utorak u 21:35.

Željezni most

Dramska priča prati Kacpera i Oskara koji rade u rudniku ugljena. Kacper, Oskarov nadređeni, u ljubavnoj je vezi s njegovom suprugom - Magdom. Kako bi se mogao sastajati s njom, šalje svog podređenog u udaljen i opasan dio rudnika. Jednog dana dođe do urušavanja okna i Oskar ostaje zarobljen duboko pod zemljom. Ljubavnici, mučeni osjećajem krivnje i svjesni da su neizravno pridonijeli nesreći, pokreću dramatičnu akciju spašavanja.

Željezni most

Glavne uloge u uratku snimljenu 2019., a koji prikazujemo u srijedu u 21:40, imaju Julia Kijowska, Bartlomiej Topa i Lukasz Simlat.  

Karski

Jan Karski postao je svjetska ikona borbe za ljudska prava i dostojanstvo te glas pobune protiv totalitarizma. Bio je utjelovljenje univerzalnih ljudskih vrijednosti, poput hrabrosti, neustrašivosti i brige za živote i sigurnost drugih. Karski, izuzetno inteligentan i sposoban diplomat, tijekom Drugog svjetskog rata imenovan je izaslanikom "poljske podzemne države". Tijekom 1942. i 1943. radio je za Britance i Amerikance. Prvi je saveznicima prenio precizne informacije o istrebljenju Židova.


Karski

Ova TV drama sudjelovala je na Prix Europa i televizijskom festivalu u La Rochelleu 2015. i na oba je bila nominirana. U njoj glavni glumački ansambl čine Łukasz Simlat, Julia Kijowska i Piotr Głowacki. Ostvarenje je na rasporedu u četvrtak u 21:55.

Venecija

Drama pripovijeda o putovanju koje se nikada nije dogodilo, putovanju u kojemu je snaga mašte poplavljeni podrum seoske kuće pretvorila u najromantičniji grad na svijetu. Glavni lik je dječak Marek koji obožava Veneciju, grad koji su posjetili njegovi roditelji, pa čak i bake i djedovi, no on sam nikada. Na putovanje je trebao krenuti u ljeto 1939. Nažalost, nakon što sukob s Njemačkom eskalira, umjesto u Veneciju, dječaka šalju njegovoj teti koja odluči napraviti Veneciju u svom podrumu kako bi Marek mogao ostvariti svoj san.


Venecija

Višestruko nagrađivani film snimljen je prema dvjema pričama velikog poljskog književnika Włodzimierza Odojewskog. U drami iz 2010. godine glume Marcin Walewski, Magdalena Cielecka, Agnieszka Grochowska i drugi. Film ne propustite u petak u 22 sata.

Jasminum
Radnja nagrađivane romantične komedije snimljene 2006. godine smještena je u samostan koji ni po čemu ne bi bio poseban da trojica redovnika koji ondje žive nemaju poseban dar. Svaki od njih miriše na drugu voćku: sremzu, trešnju i šljivu. Štoviše, ova tri mirisa sa sobom nose i čarobne moći. Jednog dana u samostan dolazi mlada restauratorica sa kćeri kako bi restaurirala jednu od tamošnjih slika. Znatiželjna petogodišnja djevojčica unosi pomutnju u miran život redovnika.


Jasminum

U filmu glavne uloge imaju Justyna Bartoszewicz, Grazyna Blecka-Kolska i Marta Dabrowska. Romantičnu komediju prikazujemo u subotu u 21:30.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!