14:22 / 19.09.2018.

Autor: V.M./K.K./G.N./HRT

Tjedna lektira: gruzijski velikan, požrtvovna reporterka ili ogorčeni novinar

-

-

Foto: - / -

Ekipa emisije Knjiga ili život iz tjedna u tjedan preporučuje nove naslove. Ovaj put to su 'Terorist' Emira Imamovića Pirkea, 'Sirijska prašina' Francesce Borri, te 'Putovanje u Karabah' Ake Morchiladzea.
Ekipa emisije Knjiga ili život iz tjedna u tjedan preporučuje nove naslove. Ovaj put to su 'Terorist' Emira Imamovića Pirkea, 'Sirijska prašina' Francesce Borri, te 'Putovanje u Karabah' Ake Morchiladzea.

Aka Morchiladze: Putovanje u Karabah, Hena com (prevela: Mirna Čubranić)

Iz kratkog sadržaja knjige: Rane su devedesete, zemlja je prepuna paravojnih snaga, političari se svrgavaju, bježe, korupcija cvjeta, zlatna mladež kupuje diplome, seks i droga konzumiraju se s neutaživim žarom, a dominantno stanje duha nepovratna je besperspektivnost. Ova odveć poznata kulisa ne odvija se u nama bliskom podneblju, već u Gruziji. U priču nas uvodi mladić Gio, sin utjecajnog Gruzijca, čiji dani neprimjetno prolaze u druženju s prijateljima i žicanju benzina. Kada se zaljubi u prostitutku Yanu, na trenutak mu se učini da ipak nije sve besmisleno, ali ta je sreća kratkog vijeka. Da mu odvrati misli od slomljenog srca, prijatelj Goglik nagovara ga na putovanje u obližnji Karabah, a u šumi metaka i sivilu zime Gio će postati zatočenikom ne samo svoje sudbine već i okrutnog režima.

Aka Morchiladze najveći je gruzijski suvremeni književnik čiji je impozantni opus blizak ne samo kritici već i čitateljima. Gradeći ovu dinamičnu i turbulentnu priču oko mladog antijunaka čiji se osobni razvoj odvija paralelno s političkom dezintegracijom na pragu Bliskog istoka, autor precizno i ponekad okrutno detektira sva proturječja tih krajeva. Usprkos tome, grebući po površini političkih previranja, Putovanje u Karabah nalazi čovječnost i humor ondje gdje ga povijesna faktografija zaobilazi, stoji u objavi izdavačke kuće Hena com.

Francesca Borri: Sirijska Prašina, Sandorf (prevela: Antonija Radić)

Francesca Borri spada u red požrtvovnih ratnih dopisnika koji su se potpuno posvetili reporterskom zadatku i istovremeno ostali fokusirani na patnje ljudi u svjetskim kriznim žarištima, s namjerom da prenesu vijesti o stradanju nevinih na svim stranama, bez obzira o kojem se ratu, vojnoj intervenciji ili oružanom sukobu radi, stoji u objavi izdavačke kuće Sandorf.

Iz kratkog sadržaja knjige: Borri u ovoj iznimnoj reportaži koja predstavlja vrhunac diskurzivnog žanra pred čitatelja iznosi sav besmisao patnje nemoćnih stanovnika sirijskog grada Alepa, koji je između 2012. i 2016. bio poprištem nesmiljenih borbi između pobunjenika najrazličitijih političkih i svjetonazorskih boja i vojske sirijskog režima Bašara al-Asada.

Emir Imamović Pirke: Terorist, V.B.Z.

Iz kratkog sadržaja knjige: Nakon što se pripovjedač, ogorčeni novinar u doba kada su novine i novinarstvo na izdisaju, spletom okolnosti zatekne pri izručenju nekog ISIL-ovca matičnoj zemlji Bosni i Hercegovini, otkriva da se upravo iz srca terora vratio njegov poznanik iz djetinjstva Mirza Kasumović. Premda ga se sjeća tek iz onih godina u kojima su se njihovi životi

Pogledajte zašto su baš djela odabrali Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović, urednici emisije Knjiga ili život koju prikazujemo utorkom na HRT3 te na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!