12:50 / 23.04.2018.

Autor: V.M./T.Dž./Hina/HRT

Točno u podne 'lansirana' Noć knjige: čitatelja je 3% više

Foto: Noć knjige, Facebook

Foto: Noć knjige, Facebook

Foto: - / -

Objavom rezultata istraživanja našeg knjižnog tržišta točno u podne u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 'lansirana' je Noć knjige. Rezultat su pozitivni – 3% više građana čita barem jednu knjigu godišnje.
Objavom rezultata istraživanja našeg knjižnog tržišta točno u podne u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 'lansirana' je Noć knjige. Rezultat su pozitivni – 3% više građana čita barem jednu knjigu godišnje.

U odnosu na prošlogodišnje istraživanje koje je pokazalo da 53% građana pročita barem jednu knjigu godišnje, novi rezultati pokazuju da ih je ovaj put to učinilo 56%, no sve je više i onih koje knjiga ne zanima, pokazalo je istraživanje. 

Najviše čitaju Zagrepčani i Primorci, zatim žene, te mlađi od 26 godina. Knjige se i dalje najviše posuđuju u knjižnicama – i to mahom beletristika.


Osim objavom rezultata istraživanja početak programa Noći knjige svečano je obilježen 'lansiranjem' rakete sagrađene od knjiga kao simbolične poruke da stremimo budućnosti sagrađenoj od knjiga.

Tema ovogodišnje manifestacije je budućnost knjige što znači da će veliki dio od preko 1000 programa biti posvećeno odnosu knjige, znanosti i novih medija, a drugi će dio programa biti u znaku znanstveno fantastičnih naslova.

Neki će večer i cijelu noć provesti u knjižnicama i knjižarama, a oni koji to nisu u mogućnosti, a putuju brodovima Jadrolinije ili vlakovima Hrvatskih željeznica, umjesto glazbe danas će slušati audio-knjige.

Noć knjige u gotovo 300 hrvatskih gradova te na HRT3 i HR3

Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek čestitala je svim autorima, urednicima, prevoditeljima, kritičarima, knjižničarima, knjižarima, nakladnicima, i iznad svega čitateljima Dan hrvatske knjige, obilježen u nedjelju 22. travnja, kao i Svjetski dan knjige i autorskih prava, koji se obilježava na današnji dan.

Kad govorimo o budućnosti knjige, čvrsto sam uvjerena da ima mjesta za optimizam unatoč tome što smo često 'bombardirani' negativnim vijestima o krizi u književno-nakladničkoj branši, o tome kako mi Hrvati malo čitamo i ne kupujemo knjige,  rekla je Obuljen Koržinek.

Podsjetila je da je prije nekoliko mjeseci Vlada usvojila Nacionalnu strategiju poticanja čitanja čije je donošenje najavljeno na prošlogodišnjem izdanju Noći knjige. Do kraja ove godine bit će raspisan i poseban natječaj iz sredstava Europskog socijalnog fonda namijenjen upravo provedbi dijela mjera iz Akcijskog plana Strategije za poticanje čitanja,  rekla je ministrica kulture.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da je poticanje kulture čitanja, što je glavni cilj Noći knjige, izuzetno važno i za razvoj sustava obrazovanja te u sklopu kurikularne reforme. U tom kontekstu, napomenula je, osobito joj je drago što je njezino ministarstvo ove godine značajno povećalo izdvajanje iz proračuna za opremu školskih knjižnica, te s 12 milijuna kuna posebno financira znanstvenu knjigu.

Član Organizacijskog odbora manifestacije Nenad Bartolčić, predsjednik udruge Knjižni blok i glavni urednik portala Moderna vremena, izrazio je posebno zadovoljstvo ostvarenom sinergijom svih uključenih: Ta je umreženost primjer na koji bi način Hrvatska trebala brinuti o knjizi i čitanju kao i o kulturi i obrazovanju. U organizaciji programa sudjeluje nekoliko tisuća knjigoljubaca; pokrili smo i kopno i otoke, povezali Hrvatsku i učinili da ona barem danas liči na ono što bismo uvijek željeli: na zemlju znanja, rekao je Bartolčić.

Umjesto okretanja prošlosti, u središte zanimanja stavili smo način na koji tehnologija mijenja naše živote, utječe li na položaj knjige i čitanja,  zaključio je Bartolčić, te poručio: Želimo vjerovati da hrvatska knjiga neće završiti na marginama interesa hrvatskog društva. Manifestacija Noć knjige pokazuje da se može, da se s mnogo rada, pa i s nevelikim financijskim sredstvima, može puno toga dobroga pokrenuti.

Uoči početka Noći knjige u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su predsjednica Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA Sanja Vučković i član Vijeća Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Slavko Kozina:


Popis svih sudionika, programa i akcija dostupan je mrežnoj stranici Noći knjige, a u manifestaciju će se, naravno, uključiti i HRT praćenjem otvorenja i drugih programa, posebnim izdanjem emisije Knjiga ili život, koju emitriramo na HRT3 od 20,05 sati, te cjelovečernjim programom na HR3, koji počinje u 20 sati.

Naše posebne emisije osim na HRT3 i HR3 bit će dostupne i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!