Počela rekonstrukcija zgrade u kojoj je Hrvatski prirodoslovni muzej

20.12.2021.

11:36

Autor: Dnevnik HTV/HRT/V.G./D.S.

Počela je rekonstrukcija palače Amadeo u kojoj se nalazi HPM

Počela je rekonstrukcija palače Amadeo u kojoj se nalazi HPM

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Počela je rekonstrukcija i dogradnja zagrebačke Palače Amadeo koja je i dom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM). Riječ je o najvećem projektu u kulturi grada Zagreba, vrijednom gotovo 120 milijuna kuna. Radovi bi trebali biti dovršeni do 15. listopada 2023. godine, kada se očekuju i prvi posjetitelji. 

- Današnjim početkom radova na korak smo ostvarenja stoljetnog sna hrvatskih prirodoslovaca, a to je moderan, suvremen, prirodoslovni muzej koji će sa svojim stalnim postavom i tehnološkim rješenjima biti uz bok svim prirodoslovnim muzejima u Europi i svijetu, rekla je Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

- Drago mi je da je Gradska skupština u rujnu gotovo jednoglasno usvojila prijedlog da ovaj projekt ide dalje, da se osigura dodatnih 40 milijuna kuna iz proračuna za 2022. i 2023. Ovdje je palača i dio bedema, vidjet ćemo što će biti s arheološkim nalazima, ali doista je bitno da se projekt provede do kraja, inače ćemo morati vraćati novac EU-u, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Osim cjelovite obnove osigurat će se i veći prostor za muzejski postav natkrivanjem središnjeg dvorišta palače. Nad krov će se staviti staklo, širi se kapacitet novog stalnog postava, a muzej će dobiti i multimedijsku dvoranu te ugostiteljski objekt. Širit će se i na Tuškanac. 


- Puno će se dobiti i ukopavanjem jednog dijela izložbenog prostora na padinu prema Tuškancu i ta će intervencija biti nevidljiva jer će dobiti zeleni krov, rekao je glavni projektant i arhitekt prof. Goran Rako.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!