19:51 / 25.10.2019.

Autor: V.M./HRT

Tomislav Zajec o svojim počecima, socijalizmu i istraživanjima za romane

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pisac i dramaturg Tomislav Zajec gostujući u Kulturnom kolokviju Hrvatskoga radija govorio je o svojim književnim počecima, mladenačkom romanu 'Soba za razbijanje', o zbirci poezije 'Katolička krivnja', o odrastanju u socijalizmu te o nagradama.
Pisac i dramaturg Tomislav Zajec gostujući u Kulturnom kolokviju Hrvatskoga radija govorio je o svojim književnim počecima, mladenačkom romanu 'Soba za razbijanje', o zbirci poezije 'Katolička krivnja', o odrastanju u socijalizmu te o nagrađivanim dramama.

Doznali smo i što je sve radio dok je istraživao za romane, stvara li iz mira ili nemira i zašto mu je važna likovna umjetnost. U Slušaonici Hrvatskoga radija poslušajte razgovor koji je u Kulturnom kolokviju s Tomislavom Zajecom vodila urednica Gordana Ostović:
Tomislav Zajec Tomislav Zajec objavio je zbirke poezije: 'Natanijelov dnevnik' u knjizi 'U trenutku kao u divljini' s koautorima Vlatkom Grgurićem i Romanom Simićem (1996.), 'Sjever-zlatni šut' (1996.) i 'Rupa njegova imena' (2000.) Katolička krivnja (2015.) te romane 'Soba za razbijanje' (1998.), 'Ulaz u Crnu kutiju' (2001), 'Ljudožderi' (2005.) i 'Lunapark' (2009.).

Autor je knjige drama 'Odlasci' (2013.) i slikovnice 'Dječak koji je želio biti tigar' (ilustrator: Tomislav Zlatić) (2018. Te prvog priručnika za pisanje drame objavljenog na hrvatskom jeziku ) 'Pravila igre' (2012.).

Napisao je i niz originalnih dramskih tekstova: 'John Smith, princeza od Walesa', 'Atentatori' (1999.), 'Svinje' (2001.), 'Novi Nosferatu' (2002.), 'Mlijeko' (2003./2004.), 'Dorothy Gale' (2007.), 'Astronauti' (2008.), 'Spašeni' (2009.), 'Trebalo bi prošetati psa' (2012.), a drame su mu izvođene u Zagrebu, Varaždinu, Dubrovniku, Ljubljani, Sarajevu, Novom Sadu, Glasgowu, Bradfordu, Norwichu, Bukureštu, Braili, Ipswichu…

Peterostruki je dobitnik državne nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić', uvršten je u nekoliko pregleda hrvatske književnosti i antologija, a dramski tekstovi prevedeni su mu na engleski, mađarski, poljski, slovenski, njemački i ruski jezik.

Djela Tomislava Zajeca često emitira Dramski program Hrvatskoga radija pa je tako 11. studenog u 18 sati na HR3 na rasporedu njegova drama 'Mala Moskva': Olga, Irina, Maša i Andrej izmješteni su iz svog 'prirodnog ambijenta', iz glasovite Čehovljeve drame 'Tri sestre', u naše vrijeme i prostor, gdje njihove čežnje, snovi i razočarenja dobivaju posve nove dimenzije. Redateljica je Stephanie Jamnicky, glazbena urednica Adriana Kramarić, ton majstorica Marija Pečnik Kvesić, urednik-dramaturg Hrvoje Ivanković, a glume Hrvojka Begović, Irena Tereza Prpić. Petra Svrtan i Filip Križan.
Tomislav Zajec: MALA MOSKVA

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!