17:30 / 21.07.2020.

Autor: Sanda Dičak/Dnevnik/IMS/HRT

Tračerice na Dubrovačkim ljetnim igrama

-

-

Foto: - / -

Mara i Kata pričaju o Dubrovniku u kojemu je ostalo samo 500 duša, vraćaju se u prošlost, privatizaciju tvrtki i hotela, komentiraju nesnosne gužve i turiste.
Na Dubrovačkim ljetnim igrama, zbog epidemije drukčijim od svih u sedam desetljeća dugoj povijesti Igara, sinoć je održana prva dramska premijera.

Priča o dvije "kundurice", kako Dubrovčani nazivaju tračerice, "Mara i Kata", izazvala je veliko zanimanje publike koje, zbog posebnih mjera, nije moglo biti ni blizu toliko koliko je bilo zanimanje za premijeru.

Mara i Kata pričaju o Dubrovniku danas kada je u gradu ostalo samo 500 duša, vraćaju se u bližu prošlost, privatizaciju tvrtki i hotela, komentiraju nesnosne gužve i turiste po gradu.

- Ono što je nama bilo bitno jest ispričati što se događa sa gradom danas, koji su to mogući pravci njegova razvoja kuda svi zajedno putujemo, kaže redatelj Saša Božić.

Britko se i ekspresivno osvrću na sve od "afitavanja", prodaje nekretnina u gradu u kojem se više nema gdje graditi, do trenutačnog političkog stanja i naših političara.

Spominju se i zlatnog doba dubrovačkih ljetnih igara kao i novijih predstava.

Komičnost nije jedina osobina ove predstave ima i neke sjete unutra i nekih činjenica  da nam ljudi iz grada idu i da taj grad polako neću reć tone, da u jednoj dimenziji nestaje, kažu glumice Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!