10:21 / 22.11.2018.

Autor: V.M./B.K./D.I./HRT

Treća 'Čarobna frula' Krešimira Dolenčića

-

-

Foto: - / -

Večeras će čarobno u zagrebačkom HNK-u zasvirati – frula. Mozartova opera osobito jer prirasla srcu redatelju Krešimiru Dolenčiću, koji uoči večerašnje premijere osjeća nervozu iako mu je to treća režija Mozartove posljednje opere.
Večeras će čarobno u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu zasvirati – frula. Mozartova opera 'Čarobna frula' osobito jer prirasla srcu redatelju Krešimiru Dolenčiću, koji uoči premijere osjeća nervozu iako mu je to treća režija Mozartove posljednje opere.

Posljednja opera genijalnoga skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta 'Čarobna frula' iznimno je djelo koje u sebi ujedinjuje sve najbolje osobine jednoga od najvećih skladatelja u povijesti, koji je u formi bajke ispričao priču o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi i iskrenosti nad intrigama, zloćom i smrću… Međutim, ispod površine se skriva kompleksna alegorija o potrazi za mudrošću i prosvjećenjem u duhu tadašnjega vremena, stoji u najavi nove operne premijere HNK-a Zagreb.

Večerašnjom premijernom izvedbom ravnat će Nikša Bareza, a redatelja Krešimira Dolenčića ugostio je naš Dražen Ilinčić koji u ljubavi prema tom posljednjem djelu jednog od najvećih skladatelja na svijetu nimalo ne zaostaje za Dolenčićem.

Pogledajte razgovor s Krešimirom Dolenčićem emitiran u emisiji Pola ure kulture koju možete pratiti srijedom na HRT1 te na multimedijskoj usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!