22:44 / 14.11.2020.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Zrinka Farkaš Salamon/Dnevnik/IMS/HRT

Treća faza pomoći umjetnicima

-

-

Foto: - / -

Pandemija je utjecala na sva područja života, pa tako i kulturu. Smanjena su gledališta, otkazuju se otvorenja izložbi, knjige se predstavljaju putem interneta. Ministarstvo kulture nastoji pomoći umjetnicima.
Pandemija je utjecala na sva područja života, pa tako i kulturu. Smanjena su gledališta, otkazuju se otvorenja izložbi, knjige se predstavljaju putem interneta. Ministarstvo kulture nastoji pomoći umjetnicima. Zrinka Turalija Kurtak je za Dnevnik HRT-a izvijestila kako će se to dogoditi ponajprije osnivanjem Kriznog stožera.

Istaknula je kako je početkom pandemije bilo jasno da će kulturna scena "pasti na koljena" zato što su se zatvorila brojna kazališta, kina i koncertne dvorane.

- Da bi se prevenirao veliki slom kulturne scene, Ministarstvo kulture je od ožujka izdvojilo 60 milijuna kuna za pomoć umjetnicima. Sada se ušlo u treću fazu, sa 17 i pol milijuna kuna pomoći, od kojih pet ide Hrvatskom audiovizualnom centru za pomoć domaćoj kinematografiji i dofinanciranju filmova. Dio sredstava bit će raspoređen putem natječaja za samostalne umjetnike i umjetničke organizacije za njihove virtualne programe,  dodalaje. 

Ministarstvo je odlučilo pokriti 50% troškova produkciji u kazalištu i plesnoj industriji te koncertima ozbiljne glazbe. Tako bi se "amortizirao" smanjeni broj posjetitelja jer je tek trećina dvorana popunjena.

Nije zaboravljena niti Hrvatska glazbena unija te će za sufinanciranje koncertnih aktivnosti biti izdvojeno pet milijuna kuna. No unatoč izdvojenim sredstvima dio kulturnih djelatnika nije zadovoljan novim načinom financiranja.

Izuzmemo li gostovanja u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, koja i uz epidemiološke mjere može primiti dosta gledatelja, glazbena je industrija izrazito pogođena pandemijom. 

- Među posjetiteljima koncerata vlada nekakva psihoza. Jedno je to što glazbenici žele svirati, a drugo je žele li ljudi doći baš u ovoj situaciji, naglašava Andrej Babić iz Hrvatske glazbene unije.

Institucionalna kazališta pripravna su na sve opcije, a u zagrebačkom HNK-u imaju tri ansambla i nadaju se da će uvijek jedan biti spreman. Dio neovisnih kazališta svoje predstave nudi putem internetskih stranica uz naplatu ulaznica, a dio puni raspoložive kapacitete diljem zemlje.

Uz mjere pomoći i filmska industrija čeka bolje dane. Snimalo se tijekom ljeta, od domaćih do holivudskih produkcija. No zimi je drugačija priča. Chris Marcich iz HAVC-a ističe da će filmskim djelatnicima biti teško i zbog sadašnje situacije, ali i zbog toga što im je teško zatvarati financijske konstrukcije za projekte.

Posebno su ranjiva kategorija samostani umjetnici. Nadaju se odgovarajućem obliku pomoći. Hrvoje Kovačević iz Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika poručuje da su mnogi samostalni umjetnici dovedeni do ruba egzistencije zbog nemogućnosti javnog nastupa, djelovanja i promocije svojih djela.

Sve su oči uprte u Ministarstvo kulture i medija te program mjera koje je već donijelo, ali i one koje su tek u planu.

- Želimo na svaki način omogućiti da se i u ovim izmijenjenim okolnostima može raditi i da umjetnici mogu doći do svoje publike, naglašava Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija. Publike ima i na izložbama, u kazalištu,  kinu i u koncertnim dvoranama, ali u ograničenom broj s obzirom na epidemiološku situaciju.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!