12:55 / 25.05.2018.

Autor: V.M./I.H./HRT

Treći Reich u paklu droge

Norman Ohler

Norman Ohler

Foto: - / -

Da nimalo „čisti“ nisu bili nacisti, koji su se zaklinjali u arijevsku čistoću, otkriva njemački pisac Norman Ohler u svojoj uzbudljivoj knjizi „Potpuna ekstaza: narkotici u Trećem Reichu“.
Kada je godine 2006. kod nas objavljena vijest da se na tržištu pojavila za mozak vrlo toksična, iznimno opasna droga pervitin, nigdje nije spomenuto kako je možda upravo zahvaljujući toj drogi Njemačka 1940. uspjela pokoriti Francusku.

U toj su operaciji, naime, vojnici Wehrmachta uspjeli progutati čak 35 milijuna doza pervitina. Da nimalo čisti nisu bili nacisti, koji su se zaklinjali u arijevsku čistoću, sada otkriva njemački pisac Norman Ohler u svojoj uzbudljivoj knjizi „Potpuna ekstaza: narkotici u Trećem Reichu“.

Glavni lik tog publicističkog bisera sam je Adolf Hitler, koji je tijekom rata zlo u sebi hranio injekcijama jakih narkotika što mu ih je ubrizgavao njegov osobni liječnik Theodor Morell. Da je Hitler, koji nije ni pio ni pušio i bio vegetarijanac – bio i običan narkoman, nije nepoznata činjenica, ali nitko dosad kao Norman Ohler – slažu se kritičari – nije tako uvjerljivo i argumentirano opisao na koji način opojne droge mogu upravljati tragičnim svjetskim događajima.

Detalje doznajte u priči iz posljednjeg ovosezonskog izdanja emisije Pola ure kulture, koju u cijelosti možete pogledati na usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!