Tri generacije na pozornici: 60 godina studija za suvremeni ples

17.11.2022.

22:04

Autor: Maja Njirjak/ViK/HRT/IMS

60 godina studija za suvremeni ples

60 godina studija za suvremeni ples

Foto: HTV / HRT

Naš prvi ansambl suvremenog plesa u Hrvatskoj slavi 60 godina postojanja. Osnovale su ga i umjetnički vodile Ana i Vera Maletić, a Studio je ostvario niz suradnji te dobio priznanja i na međunarodnoj sceni. Bili smo na rođendanskoj predstavi u ZKM-u.

Višeminutne ovacije. I suze radosnice. Tri generacije plesača Studija za suvremeni ples - zasjalo je na pozornici ZKM-a, u House Boleru.

- Čovjek se pomladi, energija je zajednička, i koncentracija, ne osjećamo se ništa starije od njih - preporučujem svakome, kaže Desanka Virant, bivša članica Studija za suvremeni ples.

- Mjehurići u želucu i entuzijazam isti - to je nevjerojatno, kaže Andrija Labor Jerry, bivši član Studija za suvremeni ples.

- Moji svi snovi mladenački su ostvareni jer sam još u srednjoj školi maštao da želim biti član studija za suvremeni ples, govori Drago Asić Lika, bivši član Studija za suvremeni ples.

Prvog dana prisjetio se 69-godišnji plesač, a sadašnjem članu Studija - ovo je 100-ta premijera.

- Nevjerojatno kako se to poklopilo, meni je to ogromno slavlje - jer eto stota predstava i 60. obljetnica Studija, kaže Branko Banković, član Studija za suvremeni ples.

Plesači među publikom, a u publici i nasljednice - prvih umjetničkih voditeljica Ane i Vere Maletić.   

- Budući da sam bila učenica Ane Maletić godinama, i plesala sam doduše vrlo kratko u prvoj postavi Studija za suvremeni ples, onda sam i željela nastaviti taj put kojim je ona krenula, kaže Tihana Škrinjarić, umj. voditeljica Studija za suvremeni ples 1968. - 1979.

- Ansambl je uvijek mlad, što zavidim, šalim se - ne zavidim naravno, ali ansambl je uvijek mlad i uvijek dolazi s novim idejama, s novim životom, kaže Zaga Živković, umj. voditeljica Studija za suvremeni ples 1979. - 1997.

- Ono što je meni bilo interesantno da se potiču ti mladi plesači iz ansambla i da rade svoje autorske radove, kaže Bosiljka Vujović Mažuran, umj. vod. Studija za suvremeni ples 1997.-2019.

Dva člana Podmlatka ovom suradnjom poručuju:

- Zapravo mislim da je vrijeme da se odmaknemo od plesa kao nekakvog profesionalnog sporta, s obzirom na to da mi nemamo neki krajnji cilj - nemamo mi cilj biti najbolji u ne znam čemu, kaže Šimun Stankov, član Podmlatka SSP-a.

Koreograf poznat po studentskim suradnjama, ovoga puta spaja sve generacije u jedinstven slavljenički plesopis:  

- Može ići od voudeinga do klasičnog baleta - jer je oda plesu, znači oda plesu nije stil plesa - nego je hvalnica - ples kao ples, kaže Matej Kejžar, koreograf predstave House Bolero. 

Uz dvodnevne izvedbe Studio ove godine 60-tu obljetnicu slavi nizom događanja. S posebno emotivnim sjećanjem na nedavno preminulu i bivšu članicu - Mirjanu Preis

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!