Tri hrvatska kratkometražna filma nagrađena u Locarnu

30.08.2022.

17:50

Autor: V.K./HRT/Hina

Nagrađeni hrvatski filmovi

Nagrađeni hrvatski filmovi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatski kratkometražni filmovi "Plejade" Mateje Zidarić, "Nigdar ni bilo" Mateje Štefinščak i "Tuđa posla" Andrije Tomića nagrađeni su na festivalu Međunarodnog udruženja filmskih saveza neprofesijskog filma (UNICA), održanom krajem kolovoza u Locarnu.


Eksperimentalni film "Plejade", nastao u produkciji Kinokluba Zagreb, osvojio je u glavnom programu srebrnu medalju, a animirani "Nigdar ni bilo" (Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu) i igrani "Tuđa posla" (Akademija dramske umjetnosti) brončane medalje u kategoriji Filmske škole.

"Plejade" su autoportretna refleksija autorice o trenutku iz njezina života 'u kojem se dogodio mali pomak u jednom od mikrokozmosa', "Nigdar ni bilo" donosi priču o životu jedne bake koja živi u praznom zagorskom selu, dok se "Tuđa posla" bave neodgovorno odbačenim glomaznim otpadom.

Među više od 100 kratkometražnih filmova iz 25 zemalja, hrvatski filmovi su na 82. izdanju festivala, održanom od 21. do 25. kolovoza, predstavljeni u odabiru Diane Nenadić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!