17:10 / 22.02.2019.

Autor: Jana Haluza/V.M./HRT

Tri koncerta koji su obilježili lanjsku jesen

-

-

Foto: - / -

Tri su koncerata obilježila jesen 2018. na hrvatskoj glazbenoj sceni, a svaki od njih pokriva jedno razdoblje glazbene povijesti – bili su to nastupi ansambla Dialogos, Enrica Onofrija i Concertgebouwa.
Tri su koncerata obilježila jesen 2018. na hrvatskoj glazbenoj sceni, a svaki od njih pokriva jedno razdoblje glazbene povijesti – bili su to nastupi ansambla Dialogos, Enrica Onofrija i Concertgebouwa.

Priču emisije Svijet klasike otvorilo je a gostovanje naše istaknute muzikologinje i pjevačice Katarine Livljanić, profesorice srednjovjekovne glazbe na pariškoj Sorbonni, i njezina ansambla Dialogos u Dubrovniku 20. listopada 2018. Na otvorenju novog festivala 'Mjere duha' izveli su talijanski prepjev starocrkvenog prikazanja legende o Barlaamu i Jozafatu, kristijanizirane inačice priče o Budi, koji se čuva u samostanu Male braće na dubrovačkom Stradunu, u čijoj je crkvi koncert i održan.

Nakon Dubrovnika slijede dvije priče iz Zagreba zabilježene istoga dana, 24. studenoga 2018. Te su subote u jutarnjim terminima za svoj koncert idućeg dana u Hrvatskom glazbenom zavodu, ovdje iznimno u dvorani Leksikografskog zavoda, imali probu Hrvatski barokni ansambl i njihov gost, vrhunski talijanski violinist i majstor za barok Enrico Onofri. On nam je otkrio tajne povijesno osviještenog izvođenja barokne glazbe.

Isti dan navečer je u ciklusu Lisinski subotom gostovao proslavljeni Kraljevski Concertgebouw orkestar iz Amsterdama, po mišljenju svjetskih kritičara najbolji orkestar na svijetu. Njihova prava veličina odrazila se u velikodušnoj gesti dijeljenja notnih stalaka i pozicije orkestralnog muziciranja s probranim studentima Muzičke akademije u Zagrebu u uvodnoj skladbi na koncertnom programu, Beethovenovoj uvertiri Egmont, op. 84, što je osmislio direktor orkestra Jan Raes, a kao dirigent povezao belgijski maestro Philippe Herreweghe.

Pogledajte uvodne minute iz emisije Svijet klasike (svaki drugi četvrtak navečer, HRT3), koju u cijelosti možete pronaći na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!