"Tri sestre" na znakovnom jeziku na Festivalu svjetskog kazališta

22.09.2021.

14:10

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Treća predstava u sklopu ovogodišnjeg izdanja Festivala svjetskog kazališta bit će, 27., 28. i 29. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, ruska kazališna senzacija "Tri sestre" teatra Red Torch iz Novosibirska redatelja Timofeja Kuljabina.

Kako se ističe u najavi, riječ je o predstavi koja se odvija na znakovnom jeziku, u kojoj je tradicionalna i u svijetu omiljena tehnika Stanislavskoga pretočena u dokumentarnu ekspresiju koja veoma često prerasta u nevjerojatno dirljive prizore u kojima Čehovljev tekst dobiva sasvim nova začudna značenja.

U ruskom provincijskom gradu žive djeca generala Prozorova, koji je umro prije godinu dana: tri sestre: Olga, Irina i Maša i njihov mlađi brat Andrej. Prozorovi će se vratiti u grad svog djetinjstva, u Moskvu, tlačeni provincijskim životom. Andrej želi nastaviti znanstvenu karijeru na Sveučilištu u Moskvi. Međutim, uskoro se Andrej ženi Natashom i dobivaju dijete. Andrej je prisiljen početi raditi u gradskoj upravi.

Olga, protiv njezine želje, nastavlja raditi u gimnaziji, Irina pokušava voditi aktivan život, ali posao je samo živcira. Posljednja joj je nada da postane zaljubljena žena Tuzenbacha i ode s njim iz grada. Maša se zaljubljuje u pukovnika Vershinina, ali on je oženjen - a Maša je udana za učitelja Kulygina. San o povratku u Moskvu postaje sve manje stvaran. U završnici predstave, tri godine kasnije, sve nade i planovi triju sestara konačno su slomljene.

Redatelj je Timofey Kulyabin, dizajner Oleg Golovko, rasvjetu je napravio Denis Solntsev.

Igraju Alexei Mezhov, Valeria Kruchinina, Irina Krivonos, Daria Emelyanova, Anastasia Kosenko, Denis Frank, Pavel Polyakov, Anton Voinalovich, Konstantin Telegin, Andrej Černih, Viktor Shchekoldin, Sergej Bogomolov, Sergej Novikov i Elena Drinevskaya.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!