'Trkači' Dubravke Lošić stigli u Split

15.07.2020.

13:57

Autor: Regina Zubanović/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U sklopu 66. Splitskog ljeta danas, 15. srpnja, u 20 sati bit će otvorena izložba suvremene likovne umjetnice Dubravke Lošić ‘Trkači’, u Klaustru crkve sv. Frane.
U sklopu 66. Splitskog ljeta danas, 15. srpnja, u 20 sati bit će otvorena izložba suvremene likovne umjetnice Dubravke Lošić ‘Trkači’, u Klaustru crkve sv. Frane.

Ciklus je to od 13 velikih formata u kombiniranoj tehnici asemblaža, nastalih u razdoblju od 2007. do 2010., a likovna djela autorice govore o neprekidnoj dinamici pokreta, potrazi za većim prostorom, širenju teritorija i granica, padanju i uspinjanju, dodaje se u priopćenju.

- Figure 'trkača' Dubravke Lošić nešto su veće od prirodne ljudske veličine i predstavljaju veliku sliku uznemirenog svijeta, navela je u katalogu kuratorica izložbe Margarita Sveštarov Šimat.

Sveštarov Šimat napominje da su veliki 'Trkači' u svojem 'nemiru, buci i brujanju psihomahija duševna borba' dodajući kako je to 'slika izgubljenoga zlatnog sklada i euritmije slikara panatenejskih amfora i klasičnog aristotelijanskog logocentrizma'.

- U ditirambski se metar upliće metež i zbrka, bujanje kaosa, aritmija, panika i phobos koji trku pretvara u bijeg. Ukazuje se u rezonancama Picassova Guernica i Dubravki svojstvena palindromija čitanja, po kojoj pogled uvijek ima još jedan povratni impuls, ističe Sveštarov Šimat.

Dubravka Lošić rođena je 1964. u Dubrovniku. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1988. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ferdinanda Kulmera.

Izlaže od 1983. godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je tuzemnih nagrada, a 1992. je proglašena u Parizu slikaricom tromjesečja Nouvel Art du Francaise. Osim slikarstva, instalacija i objekata, bavi se scenografijom i kostimografijom.

Izložba u Klaustru splitske crkve sv. Frane bit će otvorena do 30. srpnja, a među prvima izložbu je obišla ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska, koju je u samostanu Sv. Frane dočekala autorica Dubravka Lošić i fra Martin Jaković, gvardijan samostana:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!