Mladi trombonist Mario: Ozbiljna glazba može biti itekako zabavna

07:00 / 18.02.2022.

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/HRT

Mario Janković

Mario Janković

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Završeno je jubilarno 10. natjecanje mladih glazbenih umjetnika "Papandopulo". I ove su se godine predstavili najbolji mladi glazbenici koji su se natjecali u tri discipline: duhačka glazbala, solo pjevanje i klavir. Prvu nagradu među duhačima osvojio je mladi trombonist simfonijskog orkestra HRT-a Mario Janković.

Natjecati se na "Papandopulu" za mlade je glazbenike velik izazov, ali ujedno i prestiž, jer mnogi su laureati kasnije nizali uspješne nastupe, osvajali nagrade na međunarodnim natjecanjima.


- Čovjek se mora pripremati na puno drugačiji način, mora puno razmišljati, mora vježbati puno drugačije i samim time je to kompleksnije. Mentalni sklop mora biti prilagođen drugačije. Bio mi je to jedan veliki izazov, kaže Mario Janković.


Taj izazov donio mu je prvu nagradu u kategoriji duhača, ali i nagradu društva skladatelja. 


- On je smiren, on je staložen, on zna što radi i mislim da za njega nema nekih granica, kaže Mario Šincek, član žirija na 10. natjecanju mladih glazbenih umjetnika "Papandopulo".


Postao je i solist u orkestru, što je za glazbenika velika stvar, ali i odgovornost. Mario dolazi iz trombonističke obitelji i tvrdi - ozbiljna glazba može biti itekako zabavna, a osobito svirajući svestran instrument kao što je trombon.


- Nama je poznat u klasičnoj glazbi, međutim, njega ima dosta i u pop kulturi, mi ga konstantno čujemo. Teško tko ga percipira jer, na žalost, nije tako popularan i komercijalan kao ostali. Ima ga i u bluesu i u jazzu, kaže Mario.


U jakoj konkurenciji mjerila se virtuoznost mladih glazbenika koju je trebalo ocijeniti, pratio se tekst, pazilo na pogreške.


- Da se pazi na ljepotu tona, na muzikalnost, na zrelost sviranja... U jednom ovakvom životu mladog glazbenika to se ne događa preko noći, to je konstantan ulog, ističe Šincek.


Sa znanjem koje ima, upornošću, ali i iskustvom koje će stjecati Mariju su otvorena vrata hrvatskih i svjetskih pozornica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!