Ture posvećene Kožarićevim djelima u MSU-u

25.02.2023.

20:14

Autor: Fabijan Kale/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Ture posvećene Kožarićevim djelima u MSU

Ture posvećene Kožarićevim djelima u MSU

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

"Prizemljeno sunce" u Bogovićevoj ulici i spomenik Matošu na Gornjem gradu najpoznatije su Kožarićeve skulpture u Zagrebu. No izradio ih je mnogo više. U Novom Zagrebu je Kupač, koji je nedavno dobio i intervenciju, Promatrača ispred Muzeja suvremene umjetnosti, ali i vođene ture posvećene Kožarićevu radu i djelu.

U približavanju Novog Zagreba umjetnosti na platou MSU-a prije tjedan dana postavljena je neobična instalacija. Promatrač, izgledom poput robota, gleda prema Kožarićevoj skulpturi kupača.

- On sam po sebi nije neka velika umjetnička senzacija, već je on instrument koji nas podsjeća da trebamo promatrati umjetnost, da treba umjetnost činiti vidljivom. Naime sam promatrač upućuje, usmjerava pogled na kupača koji se nalazi u neposrednoj blizini MSU-a, rekla je Renata Filčić, kustosica u MSU-a i suvoditeljica ture.

- To je jedna invencija koja se dogodila silom prilika zbog toga što kupač je postavljen na jedno nesretno mjesto što se mene tiče. On je inače bio u vlasništvu INA-e i oni su ga postavili na onu pustopoljinu tako da ga malo tko uopće registrira, kazao je Antun Maračić, autor koncepcije Ateliera Kožarić i voditelj ture.

Kupaču su se odužili postavljanjem promatrača, ali i organiziranim obilascima posvećenima radu i djelu Ivana Kožarića

- Pokrenuli smo tu turu 'Treba ići' naime promatrač upućuje pogled na vrlo važnu skulpturu u susjedstvu muzeja, a to je kupač Ivana Kožarića našeg zaista vrlo bitnog umjetnika. Tura će obuhvaćati punktove i promatrača i kupača ali i neke nerealizirane ideje Ivana Kožarića. Sve ćemo završiti u ateljeu, zapravo u njegovom laboratoriju za oživljavanje kako ga je on često nazivao, dodala je Filčić.

Atelijer sa svim Kožarićevim djelima, materijalom i namještajem upravo je u Muzeju suvremene umjetnosti i otvoren je svima.

- On sadrži 6000 ili više umjetničkih predmeta. To je jedno živo mjesto stvaranja. Još uvijek imate osjećaj da je Kožarić ondje, radi. Ima čak i nešto nereda. On je po tim zidovima ispisao grafite, izjavila je Filčić. 

Vođene obilaske posvećene Ivanu Kožariću Muzej organizira dva puta mjesečno. Planirani su i u središtu Zagreba te obilasci posvećeni umjetnosti u javnom prostoru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!