Kulturna 2022. godina: debitantski filmovi i odlazak velikana

31.12.2022.

20:58

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT/A.S.

Debitantski filmovi i odlazak velikana

Debitantski filmovi i odlazak velikana

Foto: Dnevnik / HRT

Bila je ovo godina izlaska iz krize izazvane epidemijom COVID-a, u kulturi godina velikih obljetnica, ali i velikih gubitaka. Mnoštvo premijera, kazališnih i filmskih, izložaba, koncerata. Festivali su se vratili u punom sjaju, muzeji su krenuli u obnovu, a otvorili su se i neki novi, a nije nam manjkalo ni svjetskih priznanja. 

Bila je ovo jedna od najuspješnijih godina za hrvatsku kinematografiju - s dvadeset jednim dugometražnim filmom. 

Priča o uspjehu počela je u Locarnu, a posebno je emotivno bilo kada je film Sigurno mjesto Jurja Lerotića osvojio Srce Sarajeva. 

- Tema možda na neki način do ljudskog stvaralaštva i kad publika to osvijesti to naravno dođe do ljudi, rekao je redatelj Juraj Lerotić. 

Na ovogodišnjoj Puli čak sedam debitanata, od njih ukupno deset u glavnoj konkurenciji. Najbolji je "Zbornica" Sonje Tarokić.

Hrvatske filmove u 2022. gledalo je više od 185,000 ljudi. Najgledaniji su Marginalci Ljubomira Kerekeša.

Potkraj listopada, napustio nas je veliki filmski redatelj i scenarist Lukas Nola. 

Nažalost bez kultnog umjetnika Borivoja Dovnikovića Borde - Animafest je proslavio zlatni jubilej - pola stoljeća. 

Nove promjene u kazalištima

Kazališna 2022. godina, bez spektakularnih uspjeha ili senzacionalnih gostovanja, bila je nasreću godina povratka u normalu.

Najiščekivaniji novi Zakon o kazalištima napokon je u saborskoj proceduri.

- Sada definitivno zapravo zakonom propisujemo što su obveze osnivača, što je ono što ulazi u programska i produkcijska sredstva i naravno, treći segment koji je jako važan, pitanje je kazališnih umjetnika, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Do kraja mandata u splitskom HNK, odlukom ministrice, ostaje Srećko Šestan, a u Rijeci se rješenje krize još ne nazire - Marin Blažević dao je ostavku s počekom od godinu dana. Na čelu HNK u Varaždinu je Senka Bulić, a zagrebačku nacionalnu kazališnu kuću preuzela je nova intendantica Iva Hraste-Sočo.

- Temelj našeg repertoara će biti povezanost kanonskog repertoara čitanog na moderan i inovativan način, sa suvremenim djelima radimo koprodukcije s drugim kazalištima, kazala je Iva Hraste- Sočo, intendantica HNK Zagreb.

Nakon birokratske pripreme dokumentacije, u 2022. godini došao je red na konstrukcijsku pa cjelovitu obnovu vrijednih povijesnih zgrada.

Pokrovitelj 290 projekata je Ministarstvo kulture, a iz fonda solidarnosti do kraja godine povučeno je više od milijardu kuna. U muzejima - radovi.

Dobili smo i prvi primjer dugoročne posudbe fundusa jednog muzeja drugom: Nacionalni muzej moderne umjetnosti na dvije je godine dio izložaka preselio u Providurovu palaču u Zadru.

To su sve vrhunci ljudskog stvaralaštva i kada publika to osvijesti i to njih nadahne da oni pristupe stvaralaštvu i doživljaju svijeta i stvarnosti, rekao je...

Najveća i najstarija hrvatska visokoškolska glazbena ustanova - Muzička akademija u Zagrebu - proslavila je sto godina.

Sto godina prošlo je od rođenja jedne od najvažnijih i najprevođenijih pjesnikinja, Vesne Parun. Matica hrvatska obilježila je 180.-tu obljetnicu, a naš najveći knjižni sajam Interliber vratio se u punom sjaju.

- Interliber ima tri cilja: prodajni, kulturološki i obrazovni. Sva tri cilja su ostvarena i nikada bolji rezultat, rekao je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Velikani koji su nas napustili


Hrvatska kultura ostala je bez dvojice istinskih velikana - književnog kritičara, esejista, kolumnista i polemičara Igora Mandića i germanista svjetskoga glasa, povjesničara književnosti i muzikologa, akademika Viktora Žmegača.

Nobelova nagrada za književnost koju je ove godine dobila francuska književnica Annie Ernaux, čije su gotovo sve knjige prevedene na hrvatski, možda je najvažniji događaj i za nas i za cijeli književni svijet.

Početkom godine, napustio nas je legendarni pjevač grupe Parni valjak Aki Rakimovski.

Dan 23. prosinca, nažalost, pamtit ćemo po preranom odlasku Massima. Još u nevjerici mnogi se pitaju.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!