U 49. godini preminula filmska producentica Darija Kulenović Gudan

17:57 / 21.11.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Preminula filmska producentica Darija Kulenović Gudan

Preminula filmska producentica Darija Kulenović Gudan

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon višegodišnje borbe s teškom bolešću u Zagrebu je 21. studenoga u 49. godini preminula filmska producentica i suosnivačica produkcijske kuće Studio Dim, Darija Kulenović Gudan.

Darija Kulenović Gudan rođena je u Sarajevu 1972. godine. U Zagreb je doselila 1992. sa svojom sarajevskom prijateljicom, kasnije poslovnom partnericom Marinom Andree Škop. Zajedno su radile više od trideset godina, a posljednjih 20 pod okriljem zajedničke produkcijske kuće Studio Dim, gdje je Kulenović Gudan radila kao kreativna producentica.

Bila je jedna od najuspješnijih producentica svoje generacije, pomaknula je i proširila granice mogucnosti hrvatskog filma postavivši primjer kako bi suvremeni europski producenti/ce trebali poslovati, stoji u priopćenju produkcijske kuće Studio Dim.

Producirala je igrane kao i dokumentarne filmove, kratke i duge, za televiziju kao i komercijalne projekte te postavila na noge možda najkompleksniju koprodukciju u Hrvatskoj, film "Moj dida je pao s Marsa". U svom radnom vijeku imala je veliki raspon ambicija koji je rezultirao izuzetnim postignućima te je tako postala odličan uzor drugima.

Iza Darije Kulenović Gudan ostaje niz uspješno produciranih djela među kojima su igrani filmovi "Aleksi" (2018.) Barbare Vekarić, te "Noćni brodovi" (2012.) Igora Mirkovića, dokumentarna serija "Stambeno pitanje" (2016.) Silvane Menđušić, dramska serija "Na terapiji" (2013.) Tomislava Rukavine i Marka Škopa, dokumentarac "Sevdah" (2009.), serije za djecu "Laboratorij na kraju svemira", "REC-i" i "Njama, Njam", te brojni drugi.

Zbog preranog odlaska Darija Kulenović Gudan nije dočekala skorašnju hrvatsku premijeru filma "Nebesa" srpskog redatelja Srđana Dragojevića, na kojem je radila kao koproducentica.

Uz djela koja publika može vidjeti, iza Darije Kulenović Gudan ostaje i nasljeđe zalaganja za solidarnost među kolegama, niz mlađih filmaša koje je nesebično podržavala u njihovom razvoju i radovala se njihovom napredovanju i uspjesima, kao i uporno podsjećanje okoline na važnost brige za sva živa bića i poruka njezinim najbližima da su ljubav i uživanje u svim, pa i najmanjim i najnevidljivijim ljepotama života, najvažniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!