U 86. godini preminuo maestro Nikša Bareza

17.01.2022.

23:30

Autor: HRT/IMS/V.G.

Nikša Bareza

Nikša Bareza

Foto: HTV / HRT

U 86. godini umro je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza. Više od pola stoljeća dirigirao je po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama. 

Na putu od svog rodnog Splita do svjetskih pozornica učio je od najboljih Milana Sachsa, Herberta von Karajana, Lovre von Matačića. Sa skladateljima klasicima 20. stoljeća Benjaminom Brittenom, Carlom Orffom, Dmitrijem Šostakovičem produbljivao je studij moderne glazbe.

Nakon opernih kuća Zuricha, Petrograda i Graza, maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale i redoviti gost europskih opernih kuća od Pariza, Beča Praga do Osla i Firenze.

Na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije bio je 18 godina.

Posebnu je pozornost posvećivao, suvremenoj glazbi, ali i hrvatskoj glazbenoj baštini i domaćim skladateljima.

Posljednji profesionalni angažman bio mu je na čelu zagrebačke opere, a zadnji je put za dirigentski pult izašao polovicom listopada prošle godine, ravnajući koncertom u povodu 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!