10:15 / 01.09.2020.

Autor: M.M./Hina

U Beču ponovno otvoren Freudov muzej, ali bez namještaja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Sve privatne prostorije u kojima je boravio Sigmund Freud u Beču otvorene su za javnost, ali u njima nema namještaja.
Sve privatne prostorije u kojima je boravio Sigmund Freud u Beču otvorene su za javnost, ali u njima nema namještaja jer je otac psihoanalize bježeći pred nacistima sve odnio sa sobom u London.

-
Ovo je izložba koja prikazuje da ovdje nema ničega, kazao je arhitekt Herman Czech uoči otvorenja Fruedova muzeja nakon 18 mjeseci obnove.

- Vraćanje 'kauča' iz Londona bilo bi falsificiranje povijesti, dodao je, misleći na slavni ležaj na kojemu su tijekom psihoanalize ležali Freudeovi pacijenti.

Zbog toga u prostorijama u zgradi u otmjenome bečkom devetom 'bezirku', čija kvadratura sada iznosi 550 umjesto 280 m2, gotovo da i nema osobnih predmeta. Ostale su neke njegove knjige, torba u kojoj ih je nosio i šahovska ploča.

Između 1891. i 1938. godine slavni je bečki liječnik živio i radio na prvome katu zgrade na adresi Berggasse 19. Originalni namještaj ostao je samo u čekaonici, koju se moglo posjetiti i prije obnove.

Kad je Freud, porijeklom Židov, otišao u London 1938. preselio je ondje sav svoj namještaj i ta praznina "reflektira gubitak kulture i ljudskosti" u Austriji nakon što ju je pripojila Hitlerova Njemačka, rekao je Czech.

Freud je umro samo godinu dana poslije u Londonu od posljedica raka grla.
Muzej je prvi put otvoren 1971. Prije zatvaranja zbog obnove 2018., te ga je godine posjetilo 110 tisuća ljudi, 90 posto iz inozemstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!