16:17 / 19.07.2021.

Autor: Dobro, jutro, Hrvatska/V.M./HRT

U Cannesu predstavljena platforma za promociju hrvatskih glumaca i filmaša

Sanja Drakulić

Sanja Drakulić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Cilj platforme "Duart", koju je osnovala glumica i direktorica kastinga Sanja Drakulić, promidžba je hrvatskih glumaca i filmskih djelatnika. Na ovogodišnjem Filmskom sajmu koji se održao u Cannesu tijekom prestižnog festivala platforma je predstavljena međunarodnoj publici.

O tomu kako je platforma prihvaćena u Cannesu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo sa Sanjom Drakulić:

Putem te platforme u proteklih pet godina osamdesetak filmskih profesionalaca angažirano je na međunarodnim projektima, a projekt podupire i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.


Sanja Drakulić komentirala je veliki uspjeh hrvatskog filma "Murina", osvajanje nagrade za najbolji debitantski film paralelnog programa "15 dana autora", kojem je i osobno svjedočila tijekom boravka u Cannesu:


- To je iznimno važna nagrada i ne samo veliki uspjeh Antonete Alamat Kusijanović i cijele ekipa filma, nego je vrlo važan za sve nas. Na taj način hrvatska stavlja naglasak na sve filmske djelatnike. Nije to samo pitanje lokacija i razloga zašto se u Hrvatsku dolazi snimati, nego i pitanje kreativnog i vrlo kvalitetnog kadra koji u Hrvatskoj postoji i koji je dostojan i domaćih i stranih projekata koji se snimaju kod nas, rekla je Drakulić.


Antoneta Alamat Kusijanović bila je na projekciji svojega filma u Cannesu, no dodjelu nagrade je morala propustiti jer je upravo rodila sina.


Što se tiče predstavljanja platforme "Duart", Sanja Drakulić istaknula je da je ona bila jedina predstavnica neke takve tvrtke iz naše regija na Filmskom sajmu u Cannesu.


- Pored predstavnika zemalja, koji su imali svoje štandove, mi smo bili jedini koji smo se predstavljali i stvarno je lijepo vidjeti kad štand dođu posjetiti Francuzi, Švicarci, Amerikanci, ali onda, ipak, osjetiš potrebu da dođu kolege iz regije. Svi su nas podržali i pokazalo se da je takav digitalni alat svima potreban i važan, i da će „Duart“ sigurno imati lijepu budućnost, zaključila je Sanja Drakulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!