U čast barunu Prandau - skladatelju, pijanistu i meceni

28.08.2021.

13:26

Autor: Renata Ostović/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Festival Prandau

Festival Prandau

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Drugi Prandau festival održava se u Donjem Miholjcu od svibnja do listopada. Promiče orguljašku i komornu glazbu, ali i upoznaje širu publiku s bogatim kulturnim nasljeđem obitelji Prandau.

U tom nasljeđu je veliku ulogu imao barun Karlo Prandau, skladatelj, pijanist i mecena koji je još davne 1852. župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela darovao jedne od najvrjednijih orgulja u Hrvatskoj.


Kako zvuče te orgulje, a i neki od programa festivala osluhnula je ekipa Vijesti iz kulture:

Prandau festival, uz osječke, jedini je tematski osmišljen i zaokružen festival klasične glazbe u Slavoniji.


- Specifičnost festivala je ta da smo startali odmah s vrhunskim glazbenim imenima u Hrvatskoj, da smo odlučili da to bude festival izvrsne klasične glazbe, festival na kojem će nastupiti najbolji hrvatski klasični glazbenici, napominje Edmund Adler-Borić, orguljaš i umjetnički ravnatelj Prandau festivala.


U župnoj crkvi svetog Mihaela arkanđela održan je koncert u atraktivnoj kombinaciji glazbenog trija sopran-truba-orgulje - i to mladih i vrlo talentiranih, ali već dobro znanih glazbenika mnogih hrvatskih i inozemnih koncertnih i opernih pozornica.


- Prilično je zahtjevan repertoar i trudimo se što više približiti ga publici koja ga nema baš često priliku čuti i trudimo se odsvirati ga na način kako bi se izvorno i stilski to zahtijevalo od nas, ističe trubač Igor Mrnjavčić.


Koncert za pamćenje, satkan od skladbi poznatih kompozitora, poput Bacha, Mozarta, Haendela ili pak Davora Bobića, pisanih upravo za sopran, trubu i orgulje.


- S obzirom na to da sam trenutno stacionirana u Nizozemskoj, cijela Europa je pozornica, a uvijek je najljepše pjevati kod kuće, poručila je sopranistica Antonia Dunjko.


Još jedna glazbena poslastica ovogodišnjeg Prandau festivala bit će koncert Gudačkog kvarteta osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta sredinom rujna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!