U ciklusu Sfumato duhovni zvuci, boje i oblici

16.04.2018.

16:24

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Koncert Zbora HRT-a iz ciklusa Sfumato, u utorak, 17. travnja u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu predstavlja djela kantora crkve sv. Tome u Leipzigu.
Koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz ciklusa Sfumato, u utorak, 17. travnja u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu predstavlja djela kantora crkve sv. Tome u Leipzigu.
 
Gotovo svaki kolos umjetničke energije izdanak je naraštaja odličnih majstora, genetike i klime koja se stvara generacijama upornog brušenja umijeća. Tako je i s obitelji iz koje je potekao Johann Sebastian Bach; njegov motet čut ćemo uz bok skladbama onih koji su mu prethodili i slijedili na prestižnom kantorskom mjestu crkve sv. Tome u Leipzigu. Velikani su to, čija su imena do današnjih dana - u kojima svjedočimo velikoj obnovi baroknog repertoara – ostala rezervirana za stručnjake: Johanna Friedricha Dolesa, Johanna Adama Hillera, Augusta Kühnela, Johanna Hermanna Scheina, Johanna Kuhnaua i Heinricha Ignaza Franza von Bibera. Njima se pridružuje i Josef Gabriel Rheinberger.  
 
Zbor HRT-a, u izvedbama ovih saskih velikana, predvodit će Holger Speck – tenor, dirigent, osnivač i umjetnički direktor i ansambala Rastatt i Les Favorites te profesor kolegija Vokalni ansambl na Sveučilištu za glazbu u Karlsruheu u Njemačkoj. S ansamblom Les Favorites, 2017. bio je nominiran za nagradu Grammy,  dok je s ansamblom Rastatt osvojio niz nagrada u domovini i na međunarodnim natjecanjima. Slovi kao karizmatični glazbenik koji oživljava estetiku i detalje karakteristične za određena razdoblja, istovremeno prenoseći emotivni sadržaj glazbe slušateljima. Nastupao je na uglednim festivalima i u koncertnim dvoranama, među kojima su Mozartfest u Würzburgu, Händelov festival u Karlsruheu, Europski glazbeni festival u Stuttgartu, Festspielhaus u Baden-Badenu, Philharmonie u Kölnu, Philharmonie u Mulhouseu, Slovenska filharmonija u Ljubljani i dr.  

Na koncertu u ciklusu Sfumato Zboru HRT-a pod vodstvom maestra Specka u izvođenju glazbene ostavštine crkve sv. Tome pridružit će se Izidor Erazem Grafenauer na lutnji, Domen Marinčič na violi da gamba i Pavao Mašić na pozitivu.


               Holger Speck i Zrinka Matić u Hrvatskom glazbenom zavodu (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Maestro Speck nakon generalne probe u Hrvatskom glazbenom zavodu dao je intervju Zrinki Matić, urednici izravnog prijenosa koncerta na Hrvatskom radiju koji će se moći poslušati neposredno prije početka prijenosa na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3) kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!