U Desiniću svečano otvorena obnovljena rodna kuća Đure Prejca

31.07.2021.

16:48

Autor: Marijan Sviben/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Obnovljena kuća Đure Prejca

Obnovljena kuća Đure Prejca

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Desiniću je svečano otvorena obnovljena rodna kuća Đure Prejca, skladatelja, pjesnika, glumca i redatelja. Obnova je stajala 5 milijuna i 700 tisuća kuna, od kojih je 4 i pol milijuna osigurano iz fondova Europske unije. 

Potpuno obnovljena i uređena, sa slamnatim krovom, kao „hiža" iz njegove najpoznatije pjesme „Vu plavem trnaci". Spomen-kuća Đure Prejca bit će mjesto na kojem će posjetitelji moći saznati gotovo sve o životu i radu ovog svestranog umjetnika. Izloženi su originalni rukopisi i notni materijal Đure Prejca, a velik dio izložaka je digitaliziran i interaktivan.

- Imamo u ovoj sobi gdje se sad nalazimo virtualnog zelenog dirigenta gdje će svaki posjetitelj moći staviti rukavice, obući frak, staviti šešir i moći dirigirati, rekao je Zvonko Škreblin, načelnik općine Desinić.

U kući će biti i turističko-informativni centar. Ovakvo je mjesto bilo prijeko potrebno ovome kraju, kažu turistički i kulturni djelatnici.

- Zapravo svi zajedno radimo u istome smjeru i istome cilju, da privučemo što više turista, da im pokažemo kulturnu baštinu koju imamo, koju valoriziramo na ispravan, čini mi se, način i da iz ovoga kraja otiđu zadovoljni, rekla je Kristina Pavlović, dvorac Veliki Tabor, Desinić.

Sve ono što mi nudimo u Turističkom uredu u Krapini, kao uredu naše Turističke zajednice KZŽ mora biti i ovdje. I onda će ovaj objekt disati punim plućima, naglasio je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Kuća Đure Prejca posjetiteljima će vrata otvoriti tijekom kolovoza. Prva dva mjeseca bit će otvorena svakodnevno, a nakon toga će se, prema zanimanju posjetitelja, odlučiti o stalnom radnom vremenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!