15:16 / 05.08.2020.

Autor: Sanda Dičak/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

U Dubrovniku otvorena izložba "Oluja 1995. - 2020."

-

-

Foto: - / -

Na izložbi se može vidjeti napredovanje Hrvatske vojske na području sjeverne Dalmacije i oslobađanje Knina te pobjedonosni povratak 4. brigade nakon uspješne akcije u Split.
U muzeju Domovinskog rata u Dubrovniku u povodu proslave vojno-redarstvene operacije Oluja otvorena je izložba "Oluja 1995. - 2020."

Na izložbi se može vidjeti napredovanje Hrvatske vojske na području sjeverne Dalmacije i oslobađanje Knina te pobjedonosni povratak 4. brigade nakon uspješne akcije u Split.

Istodobno pratimo i događaje na dubrovačkom bojištu gdje se vojska Republike srpske žestokim topničkim napadima pokušavala osvetiti za poraze nanesene u Oluji nastojeći kod Plata presjeći prvu crtu obrane i zauzeti Konavle.

Sve fotografije i tekstovi koji su se našli na izložbi prikupljeni su donacijama i dio su muzejskih zbirki.

- Jednim povijesnim istraživanjem na našim zbirkama smo prikazali tijek operacije Oluja i oslobađanje cijelog dijela bivše Krajine, to nam je u prvoj cjelini izložbe. U drugoj cjelini nakon vlaka slobode i dočeka 4. brigade u Splitu smo opširno prezentirali vrijeme Oluje na dubrovačkom području, rekla je Varinu Jurica Turk, autorica izložbe.

Uz ratne fotografije Matka Biljka i Božidara Vukičevića koji prate 4. brigadu prema Kninu tu su i fotografije Mile Kovača i Zvonimira Panđe koji bilježe događaje na dubrovačkom području.

Cijelu izložbu možete pronaći i u virtualnom obliku  na mrežnoj stranici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!