U Ernestinovu se ponovno okupili kipari naivci

02.08.2022.

13:31

Autor: T.V./HRT Radio Osijek

49. Kolonija kipara naivaca u Ernestinovu

49. Kolonija kipara naivaca u Ernestinovu

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

U ernestinovačkom Parku skulptura okupili su se danas umjetnici na još jednoj Koloniji kipara naivaca. Manifestacija je ovo duga gotovo pola stoljeća koja okuplja brojne domaće, ali i strane kipare, a njih 14 će do subote raditi na skulpturama izrađenih od slavonskog hrasta.

Ernestinovačka kolonija će iduće godine napuniti okruglih 50 godina tijekom kojih je postala prepoznatljiv dio hrvatske umjetničke scene, ali i kulturnog nasljeđa ovog kraja.

- Međutim u ovih 49 godina djelovanja neke stvari ipak su se promijenile, kaže nam jedan od utemeljitelja kolonije Mato Tijardović. U prvih deset godina nije bilo motorne pile već se sve radilo ručno. Jedini alat bili su nam dlijeto i sjekira. Zbog toga je tada kolonija i trajala dva tjedna, međutim danas imamo motornu pilu, pa se stignu skulpture napraviti i za nekoliko dana.

Međutim, ovakav tradicionalan način izrade skulptura mogli bi ponovno gledati u ernestinovačkom parku.

- Pregovaramo s Ministarstvom kulture i medija koji bi htjeli da se vratimo na takav način. Prava izvorna umjetnost se izrađuje dlijetima i sjekirama tako da razmišljamo da ponovno to uvedemo. Nećemo posve ručnu izradu uvesti na 50. koloniji, ali na onoj iza bi mogli, najavio je Tijardović koji od ove godine vodi i školu za male kipare kako bi se ova tradicija, koja je iznjedrila poseban ernestinovački stil u naivnom kiparstvu, prenijela i na buduće naraštaje.

- Radim s djecom svake subote i mogu vam reći kako među njima ima talenata koje baš to sve zanima. Radim s njima čistu naivu kako bi imali budućnost i idućih 50 godina i mislim kako bi već među njima mogli imati nasljednike za koloniju, optimističan je Tijardović.

Izrada skluptura potrajat će sve do subote, a do tada posjetitelji najstarije kolonije naivnog kiparstva u Europi mogu uživati i u svakodnevnom bogatom zabavnom programu.

Već večeras na rasporedu je koncert ženske klape Allegre, a ostatak programa donosi još nekoliko koncerata, izložbu oldtimer vozila te brojne sadržaje za one najmlađe. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!