U Ernestinovu završena 49. kiparska kolonija

09.08.2022.

21:16

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT

Nove skulpture u Ernestinovu

Nove skulpture u Ernestinovu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zahvaljujući entuzijazmu male skupine ljudi, Ernestinovo je naširoko poznato po svojoj Kiparskoj koloniji naive. Upravo je završena 49. kolonija jedinstvena, ne samo u Europi nego i svijetu. Ovogodišnja tema bili su Mitovi i legende, a sudjelovalo je 25 umjetnika - 14 kipara i 11 slikara.

Nove skulpture već su postavljene u ernestinovačkom Parku skulptura, koji je nedavno proglašen najljepšim općinskim parkom u Hrvatskoj.

Mato Tijardović, predsjednik Likovne udruge "Petar Smajić", Ernestinovo ne skriva svoje zadovoljstvo:

- Zadovoljan sam sa svim radovima koji su stvoreni ove godine na kiparskoj koloniji. Temu su pogodili svi kipari. Svima sam se zahvalio. Čak sam mislio što se tiče naive da je to jako teška tema, ali ljudi su je savladali, kaže.

- Same skulpture ćemo izložiti u parku u centru naselja između crkve i općinske zgrade, otkriva Marijana Junušić, načelnica općine Ernestinovo.

Tjedan dana kipari su obrađivali poznati slavonski hrast.

- Radili smo od jutra do mraka, normalno pravili smo pauzu jer je bilo jako vruće. Slikari su radili u ovom lijepom parku, navečer kad smo završili posao, bio je program, govori Ivica Tolić, dopredsjednik Likovne udruge "Petar Smajić", Ernestinovo.

U sklopu kolonije nastaju i budući kipari, jer oni iskusni rade s mladima.

- Bio bih presretan od ovih sad što imam 6, kad bih izvuko makar 2 talenta, ali vidim djecu jako to zanima. Mi bi htjeli imati baš naš stil ernestinovački. Poznati smo u Europi, u svijetu i htjeli bi to nastaviti s mladima, kaže Mato Tijardović.

Već su počele i pripreme za iduću, jubilarnu, 50. koloniju. Odredili su temu, a u pripremi je i monografija o nastanku naivnog kiparstva i njegovu doajenu Petru Smajiću. Uključeni su i najmlađi.

- U suradnji s našim mladima, s Malom akademijom umjetnosti Ernestinovo krenut ćemo u izradu slikovnice, što je bila zaista jedna predivna njihova ideja i u toj će slikovnici biti prikazan sam postanak kiparstva i kiparske naive, najavluje Marijana Junušić.

I tako kolonija kipara naive nastavlja svoj suživot s mještanima ovog malog slavonskog mjesta, poznatog upravo po skulpturama koje se nalaze i ispred njihovih kuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!