11:02 / 04.01.2018.

Autor: HRT

U firentinskoj predstavi Carmen ubija Don Josea

-

-

Foto: - / -

Svrha izmjene libreta je skrenuti pozornost na borbu protiv nasilja nad ženama u Italiji.
Nakon više od 140 godina umiranja na sceni od ljubavnikova uboda nožem, junakinja Bizetove opere Carmen u novoj talijanskoj produkciji ubija svojeg ljubavnika, čime se mijenja svršetak istoimenoga opernog djela.

Opera francuskoga kompozitora Georgesa Bizeta, prvi put izvedena 1875. imat će drukčiji svršetak na premijeri koja će se 7. siječnja održati u Firenci. Svrha izmjene libreta je skrenuti pozornost na borbu protiv nasilja nad ženama u Italiji.

Direktor firentinske glazbene zaklade "Teatro del Maggio" Cristiano Chiarot je izjavio da je s redateljem opere Leom Muscatom i ranije razgovarao o promjenama u operi jer su željeli modernizirati njezin kraj.

U vrijeme kad se naše društvo suočava s ubojstvima žena, kako nam može pasti na pamet da aplaudiramo ubojstvu žene na pozornici?, kazao je Chiarot koji je funkciju ravnatelja preuzeo prošle godine. Kazalište mora ispunjavati etičku i društvenu funkciju. Ono mora prenijeti poruku protiv nasilja, istaknuo je Chiarot.

Po službenim podacima talijanskoga Nacionalnog instituta za statistiku svaka treća Talijanka u dobi od 16 do 70 godina tijekom 2014. doživjela je fizičko ili spolno nasilje, a u 2016. ih je ubijeno 149. Polovinu su ubili aktualni ili bivši partneri.

UN je 2012. upozorio na to da nasilje nad ženama u Italiji predstavlja velik problem, a vlada je otad usvojila oštrije zakone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!