13:37 / 31.05.2019.

Autor: Jana Haluza/V.M./HRT

U kakvim je opasnim vezama zagrebački balet?

-

-

Foto: - / -

Najnovije ostvarenje u nizu poznatih priča na neku povijesnu ili pseudopovijesnu temu iz radionice baleta zagrebačkoga HNK-a su 'Opasne veze'. Provjerili smo koja je tajna uspjeha te produkcije.
Najnovije ostvarenje u nizu poznatih priča na neku povijesnu ili pseudopovijesnu temu iz radionice baleta zagrebačkoga HNK-a su Opasne veze.

Na suradnju je sada već drugi put u svojem mandatu baletnog ravnatelja zagrebačkog HNK Leonard Jakovina pozvao Talijana Giorgia Madiju s kojim je i sam nekoć surađivao kao plesač u Berlinu (za njega je Madia radio balet Don Giovanni).

Kao i prethodno u slučaju baleta za velike i male, Petar Pan, na glazbu Brune Bjelinskoga, Madia se ovdje prihvaća višestruke uloge redatelja, koreografa, oblikovatelja svjetla i kreatora kostima.

U predstavi koja se temelji više na izvorniku, epistolarnom romanu Pierrea Choderlosa de Laclosa iz 18. stoljeća, nego na Oscarom nagrađenoj holivudskoj ekranizaciji, angažira kompletan sastav plesača ansambla, a prizorima podmeće prikladne ulomke iz orkestralnih djela Josepha Haydna.

Pogledajte uvodne minute iz emisije Svijet klasike posvećene 'Opasnim vezama', dok emisiju u cijelosti prikazujemo na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!