18:06 / 28.02.2019.

Autor: D.I./V.M./Hina/HRT

U kakvoj su vezi filmska scena i tvornica Kamensko?

-

-

Foto: - / -

Uoči kino distribucije 'Lade Kamenski', redateljskog prvijenca Sare Hribar i Marka Šantića, koji pruža nesvakidašnji osvrt na položaj žena i odnose na filmskoj sceni, a već je osvojio je i nekoliko nagrada, razgovarali smo s glumicom Doris Šarić Kukuljica.
Uoči kino distribucije redateljskog prvijenca Sare Hribar i Marka Šantića, koji pruža nesvakidašnji osvrt na položaj žena i odnose na filmskoj sceni, a već je osvojio je i nekoliko nagrada, razgovarali smo s glumicom Doris Šarić Kukuljica.

Kakve veze imaju filmska scena i tvornica Kamensko? Iako se ova dva svijeta naizgled čine nedodirljiva, da tome nije tako pokazuje film 'Lada Kamenski' iz pera scenaristice i redateljice Sare Hribar i redatelja Marka Šantića.

Priča o izboru glumica koje trebaju igrati radnice tvornice u stečaju ustvari je i priča o Kamenskom, nekada ponosu tekstilne industrije a danas simbolu propale pretvorbe i privatizacije koji su uništili državu. Ipak, kako je rekla mlada redateljica, usprkos teškoj temi film pokazuje i onu vedriju stranu.

'Lada Kamenski' premijeru je imala na 65. Pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, kao i Zlatnu Arenu za scenarij.

Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

U emisiji Kultura s nogu, koju emitiramo srijedom na HRT1 te na usluzi HRTi, o filmu 'Lada Kamenski' razgovarali smo s glumicom Doris Šarić Kukuljica:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!