U Karlovcu do nedjelje vladaju lutke

26.05.2022.

16:40

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

1. InPut Fest Karlovac

1. InPut Fest Karlovac

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Karlovcu do nedjelje vladaju - lutke! I to ne bilo kakve, već one iz kazališnih predstava. Počeo je 1. InPut Fest Karlovac u kojem će biti prikazano 10-ak lutkarskih predstava, pokoja premijera, a birat će se i one najbolje. Sve je započelo lutkarskom povorkom.


Gigantske lutke prošetale su gradom. Neke nove, a neke već otprije poznate s dasaka karlovačkoga Zorin doma.

Festival donosi 10ak lutkarskih predstava koje će se održavati na različitim lokacijama u gradu. Studenti treće godine osječke Akademije izveli su Princezu Oholu.

- Mogu reći da je u početku bilo teško, ali kako smo igrali predstavu i kako smo se nekako saživili s lutkama, postalo nam je sve lakše i sada samo uživamo dok igramo s njima, kaže Meri Andraković, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek.

- Gluma nam se ipak čini prirodnija, koristimo svoje tijelo, a ovdje koristimo lutku kao instrument koji prvo treba savladati isto kao gitaru recimo, kaže Nenad Pavlović, profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek.

Domaćin, karlovački Zorin dom predstavio se novom predstavom "Bzz-bzz."

- Objašnjavamo kako funkcionira život pčela u košnici, koje sve pčele imamo, koliko vrsta, ali zapravo je to predstava o simbiozi modernog svijeta i ovog tradicionalnog, objašnjava Petra Cicvarić, autorica teksta predstave "Bzz-Bzz".

Upravo je domaća predstava "Još si zelen" odigrana prije punih 10 godina bila povod za pokretanje festivala.

- S obzirom na sve rezultate gdje smo bili po svijetu i nagrade, odlučili smo da konačno svijet dođe i u Karlovac, kaže Peđa Gvozdić, organizator InPuT FeSTa Karlovac.

Predstave dolaze iz 5 hrvatskih i jednog slovenskog kazališta. InPut fest ili Međunarodni lutkarsti festival - traje do nedjelje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!