13:20 / 07.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

U Kinoteci ciklus "Novi roman, novi film"

U Kinoteci ciklus "Novi roman, novi film"

U Kinoteci ciklus "Novi roman, novi film"

Foto: Markus Scholz / PIXSELL

Zagrebačka Kinoteka emitira ciklus "Novi roman, novi film", posvećen prepletanju avangardnih tendencija u francuskom modernističkom filmu i književnosti, priopćeno je uz Kinoteke u srijedu.

Ciklus donosi restauriranu verziju remek-djela redateljice Chantal Akerman "Jeanne Dielman", zatim film Marguerite Duras "Baxter, Vera Baxter" i naslov Alaina Resnaisa "Moj ujak iz Amerike".

"Jeanne Dielman" remek-djelo je kojim Chantal Akerman nastojala redefinirati način na koji se ženska svakodnevica prikazuje u kinematografiji. Kroz priču o belgijskoj kućanici samohranoj majci koja se povremeno prostituira kako bi podebljala kućni budžet, Akerman je snimila monumentalno ostvarenje precizne režijske strukture i gotovo hipnotičke kvalitete, potaknuto i težnjom novog romana da se objektivnim bilježenjem svakodnevnih predmeta i gesti pročisti filmski jezik, u ovome slučaju od objektivacije muškog pogleda, kaže se.

Riječ je o jednom od najutjecajnijih filmova 20. stoljeća, koji je pomogao oblikovati neke filmske struje krajem 20. stoljeća, a u Kinoteci se prikazuje nedavno restaurirana verzija filma.

"Baxter, Vera Baxter" priča je o posrnulom braku, malaksalom biznisu i karizmatičnoj ženi u središtu zbivanja, obilježena netipičnim odnosom slike, govora i razigrane glazbene pozadine.

"Moj ujak iz Amerike", jedan od najpopularnijih filmova Alaina Resnaisa, u kojem se kroz priču o troje likova na životnim prekretnicama uspoređuje dvije vrste diskursa: fikcijski i znanstveni.

Na rasporedu Kinoteke su i filmovi nekoliko kandidata za ovogodišnje Oscare. "Zemlja nomada" redateljice Chloé Zhao, dojmljiva priča o ženi koja se nakon gubitka posla pridružuje zajednici suvremenih nomada.

Film "Još jedna runda" Thomasa Vinterberga je humorna drama o učiteljima u krizi srednjih godina koji se upuštaju u neobičan eksperiment s alkoholom, a film "Minari" Leeja Isaaca Chunga dojmljiva je drama o korejskoj obitelji u potrazi za američkim snom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!