U "Kući Bukovac" u Cavtatu izloženi "Konavoski tkalci"

05.07.2022.

16:48

Autor: Sandra Lacković/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

U "Kući Bukovac" u Cavtatu izloženi "Konavoski tkalci"

U "Kući Bukovac" u Cavtatu izloženi "Konavoski tkalci"

Foto: HTV / HRT

"Kuća Bukovac" u Cavtatu bogatija je za jedno vrijedno djelo. Točno na rođendan Vlaha Bukovca, i to u godini u kojoj obilježavamo stotu godišnjicu umjetnikove smrti, javnosti su izloženi njegovi "Konavoski tkalci." 

"Konavoski tkalci" Vlaha Bukovca, vratili su se doma. Muzeji i galerije Konavala pokrenuli su akciju prikupljanja novca za otkup slike od privatnoga vlasnika. Ujedinili su lokalnu i širu zajednicu - uplate su stizale iz cijeloga svijeta - od 10 pa do 9000 kuna. Zbog interesa privatnih kolekcionara prvotna cijena od 75 000 kuna narasla je na 90 000 kuna.

- Uspjeli smo skupit cijeli iznos u roku od 2 mjeseca. Ovim putem hvala i vlasnici što nas je čekala jer je vlasnica bila pod pritiskom privatnih kolekcinoara koji su htjeli sliku kupit. Presretni su da je slika s nama, ističe Antonija Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala.

"Konavoski tkalci" važni su iz nekoliko razloga.

- Jedan je to što je naslikana 1920. kad je zadnji put posjetio Cavtat, druga je taj prikaz, ta tema tkanja i tkalačkog stana, rijetke su takve slike, naročito kod Bukovca, objašnjava Helena Puhara, viša kustosica, voditeljica Kuće Bukovac.

- Mi danas nemamo nikakav spomenik tom tkanju cavtatskom, sve je nestalo, možda ostalo nekoliko razboja u Cavtatu, jedan je u "Kući Bukovac" od majke Vlaha Bukovca. Sad nam je ova slika jedan prekrasan temeljaiz kojeg možemo prezentirati i ovu Cavtatsku priču, kaže Rusković Radonić. 

Kao dio muzejske zbirke Kuće Bukovac slika je dostupna sadašnjim i budućim naraštajima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!