20:45 / 11.09.2020.

Autor: V.K./Hina

U Lepoglavi otvoren Međunarodni festival čipke

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Lepoglavi je svečano otvoren 24. Međunarodni festival čipke, koji će se zbog panedmije koronavirusa održavati virtualno do 30. rujna, ali tijekom tri vikenda u rujnu u Pavlinskom samostanu moći će se obići izložba čipke.
U Lepoglavi je svečano otvoren 24. Međunarodni festival čipke, koji će se zbog panedmije koronavirusa održavati virtualno do 30. rujna, ali tijekom tri vikenda u rujnu u Pavlinskom samostanu moći će se obići izložba čipke.

Festival se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Zorana Milanovića, ministarstava kulture, turizma i  poljoprivrede te Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, a ovogodišnja zemlja partner je Bugarska.

Izaslanik i posebni savjetnik za kulturu Predsjednika RH Zdravko Zima istaknuo je kako je dobro da se i u ovim teškim uvjetima nastavlja tradicija čipkarskog festivala u Lepoglavi.

Izrada čipke je svakako umijeće za koje je potrebna velika strpljivost, a strpljivost je osobina koja danas ljudima generalno nedostaje. Mislim da bismo trebali raditi na strpljivosti, a tome nas čipka sigurno može poučiti, poručio je Zima.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade, materijalno i nematerijalno kulturno blago nazvao je dušom i tijelom svijeta.  Kako je rekao, lepoglavska čipka je brend, znak prepoznatljivosti grada Lepoglave, a na značaju dobiva i s turističkog aspekta.

O vezama dva čipkarska centra na otvorenju je govorila veleposlanica Bugarske u Hrvatskoj Genka Vasileva Georgieva.

Lepoglava je sama pronašla grad Kalofer, jedan od centara čipkarstva u Bugarskoj, interesantan po tome što je rodni grad našeg najvećeg revolucionara i poete Hriste Boteva.

- I tamo se radi čipka s batićima, kao i u Lepoglavi, a mi to zovemo briselska metoda čipkarstva, rekla je veleposlanica.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić najavio je virtualni dio festivala video materijale iz 14 zemalja i šest hrvatskih čipkarskih centara.

- Njima prezentiraju svu veličinu, snagu i ljepotu svojih čipaka, a te videouratke smo stavili na web stranicu našeg festivala. S druge strane smo iskoristili priliku da izložimo sve naše lepoglavske čipke s prijašnjih festivala, koje odišu raznovrsnošću po izradi i po temama, kao npr. čipka u odijevanju, čipka na keramici, čipka na oltaru, rekao je gradonačelnik.

Tako će se na izložbi u Pavlinskom samostanu, uz čipke iz Bugarske, moći pogledati lepoglavska umjetnost čipke od kreacija na haljinama, preko čipkastog šatora do čipke izrađene od 7,5 kilometara konca. 

Posjetitelji će moći razgledati izložbu uživo svake subote i nedjelje do kraja rujna od 10 do 17 sati, a ostalim danima virtualno. Ulazak u samostan bit će besplatan, ali će se posjetitelji morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

Lepoglavska čipka, koja je od 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, 1937. godine nagrađena je zlatnom medaljom u Parizu, 1939. brončanom medaljom u Berlinu, 2009. je dobila Zlatni orden čipke u Estoniji i 2011. godine osvojila prvo mjesto na čipkarskom festivalu u Rusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!