Premijera mjuzikla "Ljepotica i zvijer"

24.09.2022.

20:13

Autor: Antonia Ćosić/Dnevnik/HRT

"Ljepotica i zvijer"

"Ljepotica i zvijer"

Foto: Dnevnik / HRT

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija u suradnji s planetarno poznatom Disneyjevom produkcijom pripremilo je bombastičan početak nove sezone. Za izvedbu slavnog mjuzikla "Ljepotica i zvijer" u dvorani Vatroslava Lisinskog već danima se traži karta više. Premijera je večeras, a evo što je naša ekipa zabilježila na pretpremijeri.

"Ljepotica i zvijer" jedan je od najuspješnijih mjuzikla svih vremena, s više od 5 i pol tisuća izvedbi na Broadwayu. Kad je napisala scenarij, a poslije i libreto, Lindu Woolverton hvalili su zbog feminističkih elemenata u priči.

- Meni je Belle zaista predivna zato što je mirna, uzemljena, snažna, nježna. ona spašava sve i preuzima odgovornosti. uči toj važnosti preuzimanja odgovornosti i onda nošenja s posljedicama odgovornosti. Nije kao snažna na van, nego je užasno uzemljena, a snažna za poludjeti, rekla je Buga Marija Šimić, uloga Belle.

U selu je smatraju čudnom jer uživa u knjigama, a upravo će joj najveća životna lekcija pokazati da se knjiga ne sudi po koricama, nego po sadržaju, kad se zaljubi u Zvijer, točnije začaranog princa. Teška uloga i još teži kostim, u kojem je:

- Dosta toplo, moram priznati, pogotovo kad dođu maska i perika i rogovi, dosta je toplo, jedno 2-3 litre vode tijekom predstave i poslije predstave, rekao je Ivan Glowatzky, uloga Zvijeri.

Hvaljeni koreograf poznat po vrhunskim baletima "Gospoda Glembajevi" te "Ana Karenjina" uspio je stvoriti dramski naboj na sceni. Ovo je prvi mjuzikl koji režira, i to u "Lisinskom" s brojnim izazovima.

- To nije teatar, tu ne postoji ništa što ide gore dolje, nema nadstroplja ni side-a. Tako da zakonitosti ove priče su se događale u odnosu na to. Ako možemo sublimirati režiju u jednu rečenicu: Organizacija prostora i vremena! Prostor je ovo što je tu, a vremenska jedinica označena tekstom i glazbom, rekao je Leo Mujić, redatelj i koreograf.

Kazalište Komedija otvorilo je novu kazališnu sezonu s najvećim žarom i predanošću, pa i članova koje ne vidite.

- Orkestar je iza scenografije u malom skučenom prostoru smo, zezamo se da smo u šumi, rekao je dirigent Krešimir Batinić.

Za kraj vas vodimo upravo onamo, da vidite i taj djelić glazbene čarolije. A čaroliju koju donosi ova bajka publika može pogledati ovog vikenda. No kako u Zagreb stižu ljudi iz cijele Hrvatske, možda će izvedbe u studenom i prosincu biti bolja prigoda da se ponovi stara pouka - ljubavi ništa nije nemoguće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!