U Muzeju Đakovštine otvorena izložba Krapinski pračovjek

16.09.2022.

23:19

Autor: Hina/HRT

Ilustracija/arhivska fotografija

Ilustracija/arhivska fotografija

Foto: Andjelko Suhodolcan / PIXSELL

Krapinski pračovjek, gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini, otvorena je u petak navečer u Muzeju Đakovštine gdje će biti postavljena do kraja listopada.

O izložbi je uvodno govorila ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić, a o postavu izložbe njezin autor Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja u čijem okrilju djeluje i Muzej krapinskih neandertalaca.


Podsjetio je na epohalno otkriće znanstvenika Dragutina Gorjanovića-Krambergera iz 1899. godine koji je na nalazištu Hušnjakovo prikupio najbrojniju i najbogatiju zbirku neandertalskog čovjeka na svijetu.


Zbirka broji oko 900 komada ljudskih fosilnih ostataka, više od 2.500 ostataka životinjskih kostiju i 1.200 kamenih alatki koje su dokaz materijalne kulture krapinskog pračovjeka. Sabol je podsjetio na povijest nekadašnjeg Muzeja evolucije koji je djelovao do 2010. godine otkada je otvoren novi stalni postav krapinskih neandertalaca.


U 10 godina, kako je rekao, obišlo ga je više milijun posjetitelja. Muzej krapinskih neandertalaca i na jedan suvremeni način, uz pomoć suvremenih tehnologija, na prostoru od 1.200 četvornih metara, priča priču o razvoju života na zemlji s naglaskom na krapinskog neandertalca, rekao je Sabol o krapinskom muzeju i njegovoj zbirci.


Na đakovačkoj izložbi pokušali smo prezentirati neke najvažnije elemente; tu je rekonstrukcija neandertalaca sa starim rekonstrukcijama poznatog umjetnika Stanislava Tucakovića, tu je i kopija krapinske zbirke najstariji nakit na svijetu od kandži orla štekavca koji je s lokaliteta Hušnjakovo, a star je 125-130 tisuća godina.


Nadalje, tu su original fosilni ostaci pleistocenskih životinja koje su izumrle, a jedan dio posvećen je modernom, novom muzeju, čime se mi u Krapini bavimo i to na vrlo visokom profesionalnom nivou. Organiziramo brojne autorske, gostujuće izložbe, rekao je Sabol, dodajući kako je krapinski pračovjek postao kulturni, turistički brand tog kraja.


Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić. U vrijeme krapinskog pračovjeka vratili su i članovi Udruge Krapinski neandertalci u interakciji s okupljenima na otvorenju izložbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!