Svečano otvorene 73. Dubrovačke ljetne igre

10.07.2022.

07:27

Autor: Hina/HRT/V.G.

Dubrovačke ljetne igre/Arhiva

Dubrovačke ljetne igre/Arhiva

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Podizanjem zastave Libertas i uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha u nedjelju navečer svečano su otvorene 73. Dubrovačke ljetne igre.

Ceremoniju režira Aida Bukvić, prema scenariju koji potpisuje s dramaturginjom Marijanom Fumić, a na Igrama će se do 25. kolovoza u 47 dana na gotovo dvadeset scenskih i ambijentalnih lokacija približno biti izvedeno više od šezdeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa. Nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Huta, sopranistica Kristina Kolar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor, Zbor Blasius i Folklorni ansambl Linđo uz Festivalski dramski ansambl kojem će se pridružiti studenti glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

U dramskom programu festivala naći će se i dvije premijere: Ljubovnici u režiji Aleksandra Švabića i Krvava svadba F. G. Lorce u režiji Franke Perković Gamulin. Reprizno će biti prikazane predstave Hamlet, Glava lava i Mara i Kata. Zagrebački HNK gostovat će s predstavom Genijalna prijateljica u režiji Marine Pejnović.

Studentski teatar Lero nastupit će s predstavom Perivoj od gospođa redatelja Davora Mojaša, dok su za najmlađe namijenjene predstave Priča o kotaču, Kraljevna na zrnu graška i Čudesna šuma.

U glazbenom program festivala nastupit će, između ostalih, Cory Henry, Arnab Bhattacharya, Nuria Rial i Fahmi Alqhai s ansamblom Accademia del Piacere, Fazil Say, Roman Simović, Vadym Kholodenko, Alena Baeva, Miloš Karadaglić, vokalni ansambl Antiphonus, Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Dawida Runtza s Lucijom Stilinović i Veronikom Ćiković, Komorni zbor DSO-a pod ravnanjem Ivana Huta s Franjom Bilićem i Lovrom Merčepom, Lovro Pogorelić te Zagrebački kvartet sa Žarkom Perišićem i Milanom Miloševićem.

Jedinstveni glazbeni program Dubrovnik na glazbenoj hridi okupit će dubrovačke glazbenike pod ravnanjem Tomislava Fačinija, uz nastupe Đive Franetović Kušelj i Dubravke Šeparović Mušović.

Uz nastupe FA Linđo, plesni dio programa donosi balet Ponos i predrasude u koreografiji i režiji Lea Mujića i izvedbi Baleta zagrebačkog HNK, kao i suvremenu plesnu predstavu Revel Revel španjolske koreografkinje Roser López Espinose u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla.

U popratnom programu, između ostaloga, održat će se izložbe Izvora Pende i Livija Badurine, a bit će premijerno prikazan dokumentarni film HRT-a Vrijeme Aretejsko. Program Iza scene predstavit će skladatelje Adriana Halimija i Ninu Perović.

Festival će pred Katedralom 25. kolovoza zatvoriti opera gala koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića uz Nadine Sierru i Filipa Filipovića.

Prema financijskom planu, proračun 73. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi 9,8 milijuna kuna.

Na Prvom programu od 21 sat prenosimo otvorenje 73. Dubrovačkih ljetnih igara. Posebnu emisiju i izravni prijenos pratite i na Prvom programu Hrvatskoga radija od 20:15, kao i na našoj multimedijskoj platformi HRTi.

Obuljen Koržinek: Pojam slobode Libertas utkan u estetiku i duh Igara i Dubrovnika

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u nedjelju kako je pojam slobode Libertas, pod kojim će se održati 73. Dubrovačke ljetne igre, utkan u estetiku i duh festivala i grada.

Obuljen Koržinek je na svečanoj sjednici Festivalskog vijeća Igara u Dubrovniku istaknula kako će se Himna slobodi slušati s posebnom emocijom i promišljati o događajima u Ukrajini i Europi.

- Drago mi je što će se ceremonijom dati umjetnička počast i poruka solidarnosti i svijesti koliko se lako i brzo sloboda može izgubiti, rekla je ministrica i dodala kako sloboda uključuje i slobodu izražavanja i umjetničkog djelovanja.

- Umjetnost i kultura su prostor koji nas jača kao društvo, da budemo svjesniji vrijednosti značenja slobode. Neka ovaj festival bude poruka svim umjetnicima i građanima koji pate da na kraju svih strahota mora doći mir, izjavila je Obuljen Koržinek.

Podsjetila je kako je Ministarstvo u vremenu pandemije odlučilo držati kulturu otvorenom.

- Jedini smo u Europi to napravili, ali to ne bi bilo moguće bez umjetnika koji su imali hrabrosti nastaviti raditi u tim okolnostima. To je bilo na dobrobit umjetnika, umjetnosti i publike. Iz krize izlazimo s porukom da smo kulturu i umjetnost odredili kao temeljnu životnu poruku bez koje društvo ne može, rekla je Obuljen Koržinek.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski izjavila je kako je ove godine poseban izazov puni kapacitet gledališta.

- Nakon dvije godine smo pred izazovom kako održati tradiciju, rekla je Ruždjak Podolski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!