U Neumu počeo 17. festival animiranoga filma NAFF

27.08.2022.

22:49

Autor: V.K./HRT/Hina

Festival animiranog filma

Festival animiranog filma

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Projekcijom animiranoga filma Object of life australskog redatelja Jacka Jamesa Parryja u subotu navečer otvoreno je 17. izdanje Festivala animiranog filma u Neumu NAFF 2022 na kojemu će se predstaviti i hrvatska redateljica Mirela Ivanković Bielen s ostvarenjem The Journey. 

Nakon dvogodišnje stanke i online projekcija zbog problema koje je izazvala epidemija koronavirusa, ovogodišnje izdanje Neum film festivala održava se uživo na terasi hotela Sunce u Neumu. Na ovogodišnji filmski festival pristiglo je rekordnih 3014 filmova iz 116 zemalja svijeta, a najviše ih je iz SAD-a, čak 225.

Riječ je o filmskim ostvarenjima priznatih autora čije produkcije nisu starije od dvije godine.

Na Festivalu će biti prikazano 115 filmova iz 44 zemlje svijeta, pri čemu će u okviru devet natjecateljskih programa biti prikazano 75 animiranih filmova, a u okviru pet pratećih programa bit će emitirano 40 filmova.

Osim projekcija filmova, bit će upriličene radionice i stručna predavanja.

Hrvatski animirani film The journey redateljice Mirele Ivanković Bielen govori kako pod suncem postoji mjesto za svakoga od nas, no da je samo važno odvažiti se i krenuti na put.

Najbolja ostvarenja proglasit će žiri u čijem su sastavu Ines Tanović, nagrađivana redateljica, scenaristica i producentica (BIH), Nikša Bratoš, glazbenik, skladatelj, aranžer, glazbeni producent (BiH/Hrvatska), zatim Corrie Francis Parks nagrađivana autorica i profesorica Vizualnih umjetnosti u Marylandu, ujedno i prošlogodišnja dobitnica GRAND Prixa NAFF-a 2021. (SAD). Tu je i Elmir Jukić, bosanskohercegovački redatelj dramske, filmske i televizijske umjetnosti. I ove godine bit će dodijeljeno osam nagrada i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina lutke, najbolja glazba, nagrada za likovnost, najbolji studentski film i nagrada Dušan Vukotić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!