U Osijek se vratila 'Vesela udovica'

21.05.2023.

08:37

Autor: Željka Živković/

Opereta 'Vesela udovica' u osječkom HNK

Opereta 'Vesela udovica' u osječkom HNK

Foto: HTV / HRT

Nakon šesnaest godina na repertoaru osječkog HNK ponovno je opereta - "Vesela udovica". Diljem svijeta izvedena je više od 300 tisuća puta, a osječko novo uprizorenje redateljski potpisuje Damir Lončar. Donosimo i reakcije publike.

"Vesela udovica", nema dvojbe, jedna je od najpopularnijih predstavnica operetnog žanra po kojemu je Osijek nadaleko poznat.

- Mislim da to tako treba i ostati i da Osijek mora inzistirati na tome da njeguje operetu kao žanr, jer - tko će drugi?, smatra redatelj Damir Lončar.

Iako na pozornici sve izgleda jednostavno, partitura je iznimno teška. A kako u opereti ima i mnogo glumačkih dijelova, solistima, nije bilo lako!

- Mi smo operni pjevači prvenstveno kojima je malo tekst teže savladati, ali uz pravu uputu kako smo dobili je zbilja bilo užitak raditi, ja i moji kolege, svi smo prezadovoljni, kaže Katarina Toplek Horvat, koja je dobila ulogu Hanne Glawari.

Igor Krišto (uloga grofa Danilovića) nada se da će ova predstava nastaviti uspjeh nekadašnjih Veselih udovica! A ova će se pak pamtiti i po kreativnom timu koji čine, svi redom, bivši Osječani.

Atmosfera je, dodaje dirigent Krešimir Batinić topla i ugodna da se on osjećao "kao da je zaposlen u kazalištu, a ne u Komediji - nek' mi oproste moji Komedijaši."

Klasičnu režiju prati isto takva kostimografija i scenografija, pa je kazališni fundus obogaćen pravim blagom. Kostimograf i scenograf Neven Mihić kaže kako je izrađeno oko 150 potpuno novih kostima, njih tridesetak samo za balet.

Uz svu tu raskoš i ljepotu glazbe, publika je oduševljena. Čini se da se za Veselu udovicu neće tražiti karta, nego nekoliko predstava više! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!